Cât câştigă drumarii ca să ţină judeţul Botoşani blocat cu zilele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele drumuri judetene si nationale sunt ]nchise de pe 14 decembrie
Unele drumuri judetene si nationale sunt ]nchise de pe 14 decembrie

Numai în ultima săptămână la Botoşani s-au topit peste 600.000 de lei. Asta în condiţiile în care judetul a fost blocat tot weekendul.

Iarna 2012-2013 a debutat în forţă în nordul Moldovei şi, cum era de aşteptat, i-a luat iar pe nepregătite  pe drumari. După o săptămînă de ninsori abundente şi viscol de 90 de km la oră,  angajaţii firmelor desemnate să deszăpezeacă judeţul Botoşani au constat că iarna nu-I ca vara iar utilajele cu care au pornit la lupta cu nămeţii sunt puţine şi neperformante.

Cu drumuri naţionale şi judeţene blocate, utilaje ţinute în baze din cauza viscolului şi sute de sinistraţi prinşi între nămeţi, prima factură de deszăpezire este estimată la 600.000 de lei.

Şi acesta este abia începutul:

3,9 milioane de lei va încasa firma Transporturi Auto Botoşani pentru deszăpezirea celor 600 de kilometri de drumuri judeţene din Botoşani în această iarnă. Societatea este coordonată de fostul preşedinte al Consiliului JUdeţean Botoşani, Constantin Conţac , condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani . Contractul a fost încheiat în luna noiembrie, cu puţin timp înainte de încarcerarea omului de afaceri în Penitenciarul Botoşani şi este valabil până pe 15 martie 2013.

Firma Transporturi Auto  a intrat în cursa pentru deszăpezire , alături de un asociat, cu 30 de utilaje, 6300 tone de nisip şi 2000 de sare. Prea puţin însă. 

„Astăzi, am suplimentat numărul de utilaje cu 22 de vole, închiriate de la agenţii economici .Pentru fiecare utilaj vom plăti 100 de lei pe oră”, a declarant Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Pe drumurile naţionale este şi mai rău. 12 utilaje au fost aduse în acest weekend din judeţele Iaşi, Suceava, Neamţ şi Bacău iar alte cinci din Bucureşti şi Cluj.

Firma UMB Spedition Bacău a omului de afaceri Dorinel Umbrărescu a intrat în cursa pentru deszăpezire din iarna 2012-2013 cu doar 18 utilaje din care cinci s-au defectat. 

Au utilaje mici, lame şi autogredere. Nu au autofreze mari care să facă faţă tonelor de zăpadă căzută în ultimele zile. Am fost nevoiţi să cere ajutor judeţelor învecinate”, a declarant Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani.

Firma băcăună va încasa după iarna 2012-2013 în jur de trei milioane de lei pentru deszăpezirea celor opt drumuri judeţene care se întind pe o suprafaţă de 385 de kilometri. Prefectura şi Consiliul Judeţean l-au reclamat pe Umbrărescu la Ministerul Transporturilor pentru că şi-a bătut joc de drumurile naţionale  Conducerea Secţiei  Drumuri Naţionale Botoşani ridică din umeri. 

Noi avem doar cinci utilajele cu care trebuie să acţionăm pe alţi 32 de kilometri de drum naţional”, a declarant Viorel Zacreţchi, director Secţia Drumuri Naţionale Botoşani.

Drumurile naţionale care leagă localităţile Santa Mare - Rădăuţi Prut, Botoşani - Manoleasa - Rădăuţi Prut, Dorohoi - Rădăuţi Prut, Botoşani - Dorohoi, Vârfu Câmpului - Siret, Botoşani - Ştefăneşti şi Stânca – Ştefăneşti sunt închise de două zile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite