Anchetă de amploare a DNA la Consiliul Judeţean Botoşani. Sunt verificate mai multe contracte derulate pe bani publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Botoşani şi două instituţii subordonate se află sub lupa DNA. De o săptămână procurorii anticorupţie, strâng documente şi răscolesc departamentele financiar contabile ale Consiliului Judeţean, după probe în cazul unor afaceri pe banii statului ce ridică numeroase semne de întrebare.

Consiliul Judeţean Botoşani dar şi două dintre instituţiile sale subordonate au intrat de două spătămâni în vizorul DNA. Procurorii anti-corupţie au solicitat documente atât de la departamentul economic al Consiliului Judeţean, de la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale(CJCPCT) din Botoşani dar şi de la Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Botoşani. Totodată au fost deja audiaţi un director şi mai mulţi funcţionari de la CJCPCT şi Consiliul Judeţean

Anchetă pornită de la o distracţie de anul trecut

Practic ancheta a început la CJCPCT, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, acolo unde director este Aurel Melniciuc, un coleg de partid al lui Florin Ţurcanu. Mai precis la începutul săptămânii trecute au fost solicitate documente privind finanţarea de către instituţia condusă de Melniciuc a unui târg agro-zoo desfăşurat la Popăuţi, anul trecut în luna septembrie. În cadrul acestui târg au fost plătiţi din banii instiuţiei, mai mulţi artişti de muzică populară să cânte. 

Totodată procurorii DNA au solicitat acte şi la departamentul economic al Consiliului Judeţean, privind constituirea bugetului CJCPCT. Directorul instituţiei a fost audiat. ” Au fost preluate documente cu privire la organizarea Târgului Agro Zoo din 2013 şi asta este tot. Ni s-au pus şi nouă o serie de întrebări ca şi martori, am fost şi noi citaţi, eu şi contabila de la Centrul de Creaţie”, a precizat Aurel Melniciuc.

Afacere  anchetată la Protecţia Copilului

A doua instituţie subordonată Consiliului Judeţean verificată  la sfârşitul săptămânii trecute este Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani. Mai precis directorului Daniel Şlincu i-au fost cerute documente privind un contract de mentenanţă IT încheiat de instituţie cu firma SC Powerline SRL

dgaspc botosani

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Botoşani

Semnele de întrebare au apărut în momentul în care s-a afalt că firma respectivă este patronată de un alt coleg de partid al lui Florin Ţurcanu, Sorin Cornilă.  Firma lui Cornilă ar fi încheiat contractul cu Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în anul 2012, iar SC Powerline SRL primea de la instituţie 1200 de lei lunar.

image

 Sorin Cornilă patronul firmei care asigura servicii IT la DGASPC

”Nu am nicio emoţie”

Surse neoficiale din cadrul Consiliului Judeţean spun că DNA ar fi cerut şi actele privind montarea şi finanţarea din bugetul instituţiei a unor panouri prin care şeful Consiliului Judeţean Botoşani, informa cetăţenii de întreaga lui disponibilitate şi oferea şi un număr de telefon, unde oamenii putea suna să îşi expună problemele. Cele peste 260 de panouri cu ”mesajul” preşedintelui Consiliului Judeţean au fost plătite din bani publici şi montate prin tot judeţul anul trecut. În total au costat 137.000 de lei. Dealtfel aceste panouri au intrat în atenţia Curţii de Conturi. Inspectorii Curţii de Conturi au decis că acest mod de informare a populaţiei nu are bază legală. Preşedintele Consiliului Judeţean neagă  faptul că DNA ar fi solicitat documente privind panourile considerate ilegale de Curtea de Conturi. Acesta recunoaşte însă solicitările DNA în celelalte cazuri.

image

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani spune că totul a fost făcut legal

”Au cerut tone de documente. Este dreptul lor. Nu ştiu ce documente au cerut, foarte bine că le-au cerut.  În ceea ce mă priveşte pe mine legea s-a respectat şi se respectă. Chiar nu am nicio emoţie în urma acestui control”, spune Florin Ţurcanu. În plus DNA a solicitat documente privind închirierea unui spaţiu de către firma de apă şi canalizare a judeţului, unde Consiliul Judeţean este acţioanar majoritar.  Şeful Serviciului Teriorial DNA Suceava, Mihaela Mihai confirmă solicitarea de documente de la instituţiile menţionate, dar nu a putut  să ofere informaţii suplimentare. Totodată nu au fost formulate acuzaţii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Caracatiţa lui Mazăre. ANI cere DNA să-l ancheteze pe edilul Constanţei pentru contracte acordate tovarăşilor de afaceri

Procurorul din spatele Dosarului Transferurilor din Fotbal, declaraţii exclusive despre condamnarea greilor fotbalului românesc, la „Dosarele DNA“

BotoşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite