Cum i-a făcut societatea de apă şi canalizare din Botoşani un „cadou“ de 600.000 de euro unui afacerist falimentar. Business-ul, în vizorul DNA
0Nova Apaserv, societatea care furnizează servicii de apă şi canalizare în Botoşani şi al cărui acţionar majoritar este Consiliul Judeţean, a intrat în atenţia procurorilor DNA, după un „cadou” de 600.000 de euro dat unui om de afaceri din Botoşani. Nova Apaserv a luat în chirie un centru comercial falimentar din centrul oraşului, cu aproape 6.000 de euro pe lună, deşi existau variante mai ieftine.
În luna iulie a acestui an operatorul de apă şi canalizare al judeţului Nova Apaserv, firmă cu capital de stat, a închiriat de la omul de afaceri Victor Purice, un fost complex comercial, rămas în pragul falimentului. Propriu-zis, spaţiul fostului complex comercial „Tratoria”, urma să servească operatorului de apă drept sediu principal.
Chiria lunară pe care Nova Apaserv o plăteşte omului de afaceri se ridică la aproape 6.000 de euro, adică dublu faţă de cât plătea pentru sediul unde îşi desfăşura activitatea anterior, şi anume pe strada Primăverii.
Schimbarea de sediu şi „cadoul” de sute de mii de euro din banii încasaţi de la populaţie, făcut omului de afaceri botoşănean cu centrul comercial pe butuci, a stârnit suspiciunea procurorilor DNA, care au deschis deja o anchetă.
Afaceri cu un patron judecat pentru evaziune fiscală
Cel care a primit un „cadou” de câteva sute de mii de euro de la operatorul de apă al Consiliului Judeţean, şi cel de-al doilea element al ecuaţiei suspectă în ochii DNA, este omul de afaceri botoşănean Victor Purice. Acesta este administratorul complexului comercial „Tratoria”, o clădire modernă, impresionantă, cu multe spaţii comerciale, dar care s-a dovedit după numai sapte ani de la construcţie, o afacere falimentară. Aproape toţi agenţii economici, în afara unei săli de fitness şi a unui spaţiu de joacă, au renunţat la a mai închiria, spaţii comerciale în Tratoria.
Omul de afaceri, Victor Purice împreună cu partenerul său Petrino Purice deţin mai multe benzinării în judeţul Botoşani, o afacere de altfel prosperă, alături de magazinele din lanţul „Cristal”. Omul de afaceri, Victor Purice este judecat împreună cu alţi patroni din ţară pentru evaziune fiscală fiind bănuiţi că au tras un „tun” statului român de peste 2 milioane de lei. Nu a fost pronunţată nicio sentinţă încă. Victor Purice, nu este cunoscut ca având legături cu cercurile politice din Botoşani.
Chirie de 6.000 de euro fiindcă angajatele nu voiau la toaletă
Afacerea dintre Nova Apaserv şi reprezentanţii firmei „Tratoria” s-a încheiat în luna iulie, mutându-se efectiv cu birourile în luna septembrie. Pe o lună de chirie, Nova Apaserv plăteşte aproape 6.000 de euro cu tot cu TVA, adică 600.000 de euro pe şapte ani, pe cât a fost încheiat contractul. În sediul anterior, de pe strada Primăverii, Nova Apaserv plătea chirie la Apa Group, pe două etaje, 3.000 de euro, adică jumătate din chiria actuală. Banii au fost plătiţi de Nova Apaserv din încasările de la populaţie. „Totul a fost făcut cu banii de la Nova Apaserv, Consiliul Judeţean nu a contribuit cu nimic”, ţine să precizeze Neculai Ghiorghincă, directorul adjunct de la Nova Apaserv. Şefii de la Nova Apaserv au ales acest sediu din şase oferte prezentate.
Fostul sediu al Nova Apaserv de pe strada Primăverii
„Au fost şase oferte din care a trebuit să alegem. Eu am fost şeful comisiei care a ales. Nu aveam ce alege, Tratoria a fost soluţia cea mai bună. Unele spaţii erau prea mici, cu doar trei birouri, altele scumpe şi trebuiau renovate sau compartimetate cu bani mulţi. Era soluţia cea mai bună. Este un spaţiu mare de 1600 de metri pătraţi, cu parcare de 400 de metri pătraţi, etaj, parter şi o bucată de demisol”, explică directorul adjunct Neculai Ghiorghincă. Totodată şeful operatorului de apă recunoaşte că a fost şi un motiv estetic.
Neculai Ghiorghică director adjunct Nova Apaserv
„Oamenii nu voiau să meargă la toaletă. Erau murdare şi mai ales femeile spuneau că nu merg la wc. Mi-au spus că treceau şi şobolani. Era un sediu lugubru, foarte vechi, din acele blocuri construite înainte de 1989. Era şi departe. Aici este frumos, elegant. Este într-o zonă centrală şi pentru angajaţi este mai uşor, vin şi pe jos de acasă. Până la urmă, suntem o firmă mare, cu pretenţii”, spune Ghiroghincă. Adjunctul şefului de la apă continuă şi spune că, de altfel, nici nu avea de ales şi trebuiau să îşi caute un alt sediu, fiindcă lichidatorul firmei Apa Group dorea să vândă etajele ocupate de Nova Apaserv. „Contractul cu Locativa, unde aveam câteva birouri a expirat pe 31 mai, iar Apa Group urma să scoată la vânzare spaţiul unde stăteam nou. Trebuia găsită o soluţie”, adaugă directorul adjunct.
Sedii de cumpărat mai ieftine decât cel închiriat
Şefii de la Nova Apaserv sunt contrazişi însă chiar de lichidatorul de la Apa Group, Constantin Dascălu fosta gazdă a operatorului de apă în sediul de pe strada Primăverii. Acesta susţine că nu dorea nimeni să evacueze pe Nova Apaserv din sediu şi că ar fi fost dispus să le vândă cele două etaje, cu suma de 110.000 de euro, adică cu chiria pe un an şi jumătate de la Tratoria.
Lichidatorul Apa Group Constantin Dascalu FOTO botosaneanul.ro
„Nu îi grăbea nimeni şi nu îi dădea nimeni afară. Cu banii pe care i-au dat pe acea chirie foarte mare, cumpărau actualul sediu. Costa la vânzare 110.000 de euro. De altfel, şi chiria percepută aici în vechiul sediu era mică. Plus că erau şi garajele pentru care Apa Group asigura paza. Mai puneau încă 30.000 de euro şi renovau totul şi nu mai stăteau în chirie. S-au întins mai mult decât le este plapuma şi nu ştiu ce motiv au avut sa meargă acolo. Dar nu ma bag eu în asta. Este deciza lor”, spune Constantin Dascălu.
Totodată lichidatorul spune că erau variante mult mai avantajoase în oraş. „Era sediul cu birouri de la Vegastel. Un bloc plin de birouri moderne, care putea fi recompartimentat lejer. Era 5 euro pe metrul pătrat şi putea să îşi aleagă ce spaţiu doreau. Ca să nu mai vorbim că puteau să cumpere acel spaţiu, cu bani mai puţini decât dau pe chirie”, spune Constantin Dascălu.
În acel bloc modern cu birouri, precizează lichidatorul Apa Group, preţul pe metrul pătrat este de 500 de euro. La un calcul simplu reiese faptul că la 1.000 de metri pătraţi, Nova Apaserv plătea 500.000 de euro. Cu tot cu recompartimentări, ajungea la mai puţin de 600.000 de euro, chiria plătită pe şapte ani la Tratoria.
Şi rău-platnici, şi apă mai scumpă
Lichidatorul Constantin Dascălu spune că nu înţelege cum va plăti Nova Apaserv chiria de 6.000 de euro, dacă operatorul de apă nu reuşea înainte să-şi achite jumătate din acest preţ la vechiul sediu. „Eu nu ştiu cum îşi vor permite să plătească această chirie având în vedere că eu le trimiteam lunar somaţii să plătească, cu execuţii şi aşa mai departe. Când eşti o companie foarte puternică, cu foarte mulţi bani, îţi permiţi şi un asemenea sediu. Dar nu ştiu dacă este cazul aici”, spune Constantin Dascălu. Totodată, cheltuilile cu noul sediu vor fi suporate tot de către populaţie, afirmă lichidatorul Apa Group. „Păi, cresc cheltuielile de funcţionare, automat probabil va creşte şi preţul la apă. De unde să vină alţi bani?”, spune Constantin Dascălu.
Anchetă DNA şi scenarii cu răzbunări politice
Chiar dacă şefii de la apă spun că totul a fost făcut conform nevoilor societăţii şi că nu ar fi putut cumpăra sediul fără un plan de investiţii aprobat de asociaţi, procurorii DNA au considerat dubioasă afacerea cu închirierea spaţiului comercial „Tratoria”. Aceştia au declanşat o anchetă prin care au fost ridicate deocamdată mai multe documente privind această tranzacţie. „Am predat contractul de închiriere şi toată documentaţia aferentă. Mă aştept să fiu chemat şi la audieri”, spune resemnat directorul adjunct de la Nova Apaserv.
De altfel, neoficial şi procurorii DNA confirmă cercetările efectuate. „Au fost ridicate acte de la instituţia respectivă şi de la Consiliul Judeţean. La acest stadiu al cercetărilor nu se pot spune mai multe”, afirmă o sursă din cadrul Serviciului Teritorial Suceava. Preşedintele Consiliului Judeţean este rezervat şi spune că acestă achetă a venit ca urmare a unor sesizări.
„Cu sediul de la Nova Apaserv am o informaţie de la un membru al Consiliului de Administraţie că i-a spus cineva de la PSD că va da curând cu subsemnatul. Este o sesizare, chiar eu nu ştiu nimic de aşa ceva. Să ridice documente, să verifice, este dreptul lor”, spune Florin Ţurcanu. Procurorii DNA au mai vizat o instituţie subordonată Consiliului Judeţean, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale, pentru organizarea unui festival agro-zoo în toamna anului trecut.
Nova Apaserv, firma Consiliului Judeţean
Prima parte implicată în această tranzacţie ce a dat de bănuit procurorilor anticorupţie este operatorul de apă al judeţului Botoşani, Nova Apaserv. Înfiinţată ca societate pe acţiuni în anul 2009, Nova Apaserv a fost „urmaşa”, falimentarei Apa Group, fostul operator de apă şi canalizare al judeţului. Din start, Nova Apaserv a fost o societate constituită cu capital de stat. Au contribuit cu bani la înfiinţarea ei toate comunele, oraşele şi municipiile din judeţul Botoşani.
Cei mai mulţi bani au fost daţi de Consiliul Judeţean care are şi capital majoritar. Cu alte cuvinte, şefii de la Consiliul Judeţean ,prin oamenii lor trimişi în Adunarea Generală a Asociaţiilor şi Consiliul de Administraţie, controlează activitatea societăţii. Nova Apaserv, a fost de câteva ori în pragul falimentului, salvată bineînţeles cu bani de la stat sau împrumuturi de Consiliul Judeţean.
După 2012, şeful liberal al Consiliul Judeţean, Florin Ţurcanu a contribuit la numirea unor liberali în mecanismele de funcţionare ale firmei. Şeful Nova Apaserv este liberalul Gabriel Cârlan, iar în Consiliul de Administraţie al societăţii din cinci membrii, trei sunt membrii PNL. An de an societatea se laudă cu profit. Mai precis în 2014, şefii de la apă spun că au un profit de aproximativ un milion de dolari. Surse din cadrul societăţii spun însă că profitul este doar pe hârtie, fiind previziunile de încasare de la populaţie, dar nu şi în conturile societăţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri: