Alegeri prezidenţiale 2014. Gorovei, satul copiilor botezaţi de Ceauşescu, prezenţă 100%. De 25 de ani, niciun sătean nu a lipsit de la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Gorovei în ultimii 25 de ani, prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale 2014 a fost de 100%. Pe lângă localnicii, care se dovedesc a fi cei mai conştiincioşi votanţi din judeţul Botoşani la urna din sat vin şi vizitatorii mănăstirii din localitate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Satul Gorovei, este o localitate bătrânească, cu doar câteva case împrăştiate pe o costişă din apropierea mănăstirii de călugări Gorovei. Vechi ca şi mănăstirea, adunând peste 300 de ani, cătunul este locuit astăzi doar de vârstnici. De generaţii, tinerii au preferat să îşi caute norocul pe alte meleaguri. Bătrânii rămaşi în sat s-au născut în timpul regatului, au trudit în comunism şi îşi târăsc bătrâneţile în democraţie. 

Sunt nişte cetăţeni conştiincioşi din toate punctele de vedere. Încă prăşesc, fac muncile câmpului, îşi plătesc exemplar taxele şi nu în ultimul rând sunt cei mai conştiincioşi votanţi din judeţul Botoşani. Timp de 25 de ani oamenii din Gorovei merg să voteze preşedinţi, parlamentari şi primari. 

Nu a lipsit nimeni de la niciun scrutin. Toţi cei 30 de oameni rămaşi în cătunul de lângă mănăstire au mers la vot şi astăzi. Prezenţa la vot a fost întotdeauna de 100% în Gorovei, cel mai mare procent din toată Moldova. De obicei de la ora 17.00, procentul urcă la 102% sau ca în urmă cu patru ani la 110%.

Satul finilor lui Ceauşescu

Adamiu Elena, are 85 de ani şi 18 copii. A rămas aproape singură. Din cei 12 copii care mai supravieţuiesc, doar o fiică a rămas să o însoţească la vot. Restul au plecat să îşi facă un rost în lume. În baston , femeia a venit să voteze.  De la ea aflăm că satul Gorovei, cu electoratul cel mai conştiicios, are o puternică legătură cu regimul de dinainte de 1989. Din spusele bătrânei, aflăm că mulţi fii ai satului, sunt de fapt finii lui Nicolae Ceauşeascu. 

”Copii mei, trei dintre ei dar şi ai altor oameni din sat au fost botezaţi de Ceauşescu. Da , Nicolae Ceaşescu a fost naşul lor. Prin decret bineînţeles”, îşi aminteşte Maria Adamiu la intrarea în secţia de votare. Locul unde vin în fiecare an la urne oamenii din Gorovei, este o clădire dărăpănată, cu o singură cabină de vot şi cu o singură urnă. Maria Adamiu, cel mai vârstnic locuitor al cătunului, a trăiat în regat, în republica socialistă dar şi în România democrată. 

„Este obligaţia şi dreptul meu“

Mereu şi-a exercitat drepturile cetăţeneşti. „Am vrut să fiu un om care îşi face datoria mereu. Când eram mică mergeam la prăşit la boier. Când am crescut am mers la colectiv. Am făcut 18 copii că aşa îi place lui Dumnezeu. După revoluţie am plătit taxele şi am mers la vot. Aşa fac dintotdeauna, niciodată n-am lipsit. Şi aşa au făcut şi vecinii mei. Merg fiindcă este obligaţia şi dreptul meu“, spune Maria Adamiu. După ce a reuşit cu chiu cu vai să introducă buletinul în urnă bătrâna s-a odihnit câteva minute pe laviţele secţiei de votare. 

„Îmi doresc să fie ales bine pentru ăştia tineri. Să aibă ce munci, cu ce ţine copiii, să primească salar mai mare, nu de ocară”, conchide bătrâna. La ora 17.00, ca la fiecare scrutin electoral, toţi locuitorii din Gorovei au votat. Membrii secţiei de votare stau şi aşteaptă până la 21 vreun pelerin rătăcit sau pe oamenii care vin de la vecernie şi vor să voteze lângă mănăstire, în satul finilor lui Ceauşescu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale. Grafic comparativ între 2009 şi 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Aberaţiile votului de la Constanţa. Mamă şi fiu cu aceeaşi adresă, arondaţi la secţii diferite de votare

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite