VIDEO Cum s-a răstit ministrul Mediului la un jurnalist care i-a spus că sistemul de colectare selectivă nu funcţionează. Ulterior, a părăsit conferinţa de presă

0
0

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a avut o ieşire isterică luni, 2 octombrie, când a început să ţipe la un jurnalist care-i repeta că sistemul de colectare selectivă de la Bistriţa, pe care îl dădea exemplu de bune practici la nivel naţional, nu funcţionează. Asta după ce minute bune i-a îndemnat pe jurnaliştii prezenţi să fie optimişti.

Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a fost prezentă luni, 2 octombrie, la Bistriţa pentru a evalua starea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Aceasta s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri şi ai Consiliului Judeţean, care managerează sistemul în cauză.

Sistemul nu funcţionează nici la Bistriţa cum ar trebui. Nici populaţia şi nici operatorul de salubritate nu colectează deşeurile selectiv. Populaţia a fost somată abia de luna aceasta că trebuie să arunce deşeurile selectiv, iar operatorul de salubritate selecta gunoiul în mică parte. Asta deşi Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor a fost pus în funcţiune oficial acum aproape un deceniu.

Cu toate acestea, Graţiela Gavrilescu a dat Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor exemplu de bune practici la nivel naţional. Când a fost întrebată dacă există riscul ca Uniunea Europeană să ceară înapoi banii cu care a fost finanţat acest proiect, Graţiela Gavrilescu a precizat: „Eu sper să nu fie problema aceasta. Sunteţi pesimişti”. 

Jurnalistul Cosmin Botezat a insistat şi i-a spus ministrului că sistemul pe care-l dă exemplu de bune practici de fapt nu funcţionează şi că nu se colectează selectiv nici aici. Atunci, Graţiela Gavrilescu a început să ţipe la jurnalist spunându-i: „Vorbiţi limba română domnule? În ce limbă vreţi să vorbim să ne înţelegem?”.

Imediat după, ministrul Mediului Graţiela Gavrilescu a încheiat subit conferinţa de presă, şi-a luat rămas bun şi s-a făcut nevăzută. 

   

Groapa de gunoi „ecologică” de la Bistriţa a ajuns şi la DNA

Proasta implementare a acestui sistem a atras si atenţia DNA, care în anul 2012 l-a cercetat pe fostul preşedinte de Consiliu Judeţean Liviu Rusu pentru fapte de corupţie care aveau legătură cu depozitul ecologic de la Tărpiu. Rusu era acuzat că a luat mită 75.000 de euro ca să închidă gropile de gunoi neconforme care, de fapt, erau închise.

Ulterior, s-au identificat şi alte probleme la groapa de gunoi de la Tărpiu. Aceasta este în pantă, iar levigatul rezultat în urma depozitării deşeurilor deja au dus la trei poluări accidentale doar anul trecut. 

Celula construită deja în cadrul depozitului de la Tărpiu este plină în proporţie de 75%, iar o nouă celulă încă nu a fost construită. Autorităţile judeţene iau în calcul construirea unei noi celule într-o pădure di apropiere.

Mai multe - Bistriţa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite