Top 8 pericole care pândesc pe internet. Cum apare cyber-bullying-ul, una dintre cele mai urâte feţe ale comunicării online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Respectarea unor reguli simple de „comportament virtual” ne poate feri de pericole FOTO: The Telegraph
Respectarea unor reguli simple de „comportament virtual” ne poate feri de pericole FOTO: The Telegraph

Peste 90% dintre românii din mediul urban cu vârsta de peste 16 ani utilizează Internetul. Această creştere a ritmului utilizării mediului online aduce şi o serie de pericole ascunse, care ne-ar putea complica viaţa.

Majoritatea utilizatorilor de Internet au ajuns să se fi infectat cu programe de tip malware sau au avut parte de cyber-bullying.

Modul cum ne comportăm online şi mai ales ce dezvăluim în mediul virtual poate să ne facă pe noi sau copiii noştri victime ale furtului de identitate sau chiar a pornografiei infantile.

„Rata de utilizare a internetului de către tineri în România a înregistrat o evoluţie explozivă în ultimii ani, ajungând la cote de peste 90% în mediul urban, în rândul celor cu vârsta de peste 16 ani. Un ritm asemănător de dezvoltare cunoaşte şi folosirea telefoanelor de tip smartphone ori a tabletelor de către tineri şi accesarea Internetului de pe aceste dispozitive. Poliţiştii bistriţeni recomandă cetăţenilor să manifeste o atenţie sporită în activităţile desfăşurate de către copii şi tineri în mediul online”, precizează reprezentanţi ai Poliţiei Române. 

Alături de poliţia bistriţeană am întorcmit o serie de reguli ce trebuie urmate dacă vrem să nu cădem victime ale infracţiunilor informatice.

1. Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care le întreţin copiii. Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de copii pe dispozitivele de accesare a Internetului.

2. Instalaţi aplicaţii antivirus actualizate şi programe de filtrare care pot bloca automat accesul copiilor către anumite categorii de site-uri.

3. Nu oferiţi persoanelor pe care le cunoaşteţi pe Internet informaţii personale precum: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa sau şcoala frecventată.

4. E de preferat ca prietenii din mediul virtual să fie cei pe care îi cunoşti în prealabil în realitate. Nu acceptaţi să vă întâlniţi cu o persoane cunoscută pe Internet. 

5. Nu spuneţi parola de la e-mail sau conturile de socializare altor persoane.

6. Utilizează opţiunile de confidenţialitate la reţelele de socializare, pentru a alege cine îţi poate vedea postările.

7. Dacă primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute nu le deschideţi. Link-urile sau ataşamentele primite în aceste mesaje pot conţine viruşi.

8. Dacă cineva îţi provoacă teamă sau te face să te simţi inconfortbil pe Internet, renunţă la comunicarea cu acea persoană. 

Vă mai recomandăm:

Cum atragem atenţia hoţilor de buzunare fără să vrem. Sfaturile poliţiştilor: de ce nu trebuie să citim în autobuz

Top 8 metode prin care hoţii află când să spargă o locuinţă. De ce trebuie să rogi vecinul să-ţi ridice facturile cât lipseşti

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite