Top 7 acţiuni „nevinovate“ despre care puţini ştiu că-i pot pot băga la închisoare. Ce se întâmplă în cazul ignorării unei persoane aflate în pericol de moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi români nu ştiu de exemplu că ignorarea celor aflaţi în pericol de moarte îi pot trimite la închisoare pentru ani buni.

Cine-ar fi crezut că desfacerea unei scrisori destinate altcuiva sau ignorarea unui accident de circulaţie cu victime te pot băga în închisoare? Codul penal şi cel rutier „ascund” multe infracţiuni nescunoscute de cei mai mulţi dintre români. 

Avocatnet.ro a şi întocmit un top al celor mai necunoscute infracţiuni care te pot trimite la închisoare. Avocatul Aris Cupşa Kiseleff a comentat pentru Adevărul.ro cele mai necunoscute infracţiuni. 

1. Provocarea sau uşurarea unei tentative de sinucidere: determinarea sau înlesnirea unei tentative de sinucidere se pedepseşte cu închisoare între 1,5 şi 3,5 ani. Dacă persoana care se sinucide este un minor sau o persoană cu discernământ redus, pedeapsa este cuprinsă între 2,5 şi 5 ani. Pedeapsa poate să ajungă chiar la 10 ani dacă este vorba despre un copil mai mic de 13 ani. Dacă sinuciderea are loc, limitele pedepselor sunt duble.

„Nu am întâlnit încă aşa ceva, nu prea e cunoscută, nu cred să fi întâlnit vreun coleg până acum vreun astfel de caz. Nu e o infracţiune cunoscută, dar se poate întâmpla, de exemplu, dacă ameninţi pe cineva cu cuţitul şi se aruncă pe geam de frică şi decedează. Se poate întâmpla”, explică Aris Cupşa Kiseleff.

2. Ignori o persoană aflată în pericol: te poate băga în închisoare pentru câteva luni sau chiar un an omisiunea de a ajuta sau de a anunţa de îndată autorităţile la găsirea unei persoane a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi care nu se poate salva singură. 

„Nu am auzit să fie cineva pedepsit pentru asta, dar se întâmplă, mai ales la accidente: omul este rănit în accident, iar tu treci pasiv pe lângă el”, precizează avocatul.

3. Hărţuirea prin telefon, e-mail sau reţelele sociale: se pedepseşte cu închisoare de la o lună şi trei luni sau cu amendă penală. 

„Hărţuirea este des întâlnită, dar nu ştiu să fi făcut cineva închisoare pentru asta. De obicei sunt privite cu superficialitate, dar se întâmplă des. Multe persoane se plâng de asta, dar puţine fac şi plângere”, spune Aris Cupşa Kiseleff. 

4. Dacă păstrezi un lucru pierdut de altă persoane poţi sta după gratii între una şi trei luni. Bunurile găsite care aparţin altor persoane trebuie predate în cel mult 10 zile la poliţie sau celor care le-au pierdut. 

„Şi asta se întâmplă des, însă sunt puţine dosare pe tema aceasta. De multe ori este vorba despre lipsă de vinovăţie. Deşi se întâmplă destul de des, nu prea sunt pedepsite persoanele în cauză”, explică avocatul. 

5. Dacă deschizi scrisorile destinate altei persoane sau le distrugi poţi să mergi la închisoare şi pentru un an. Persoana vătămată trebuie să depună plângere pentru ca asta să se întâmple.

„Am întâlnit-o şi când a fost vorba despre mail-uri şi corespondenţa fizică. S-au depus plângeri pe această temă, dar nu cred că a intrat cineva la închisoare pentru asta. Se poate întâmpla dacă este vorba despre mai multe infracţiuni”, spune Aris Cupşa Kiselef. 

6. Cursele ilegale de maşini pe drumurile publice te pot trimite după gratii şi un an. Infracţiunea apare în noul Cod Rutier şi este încă necunoscută de către mulţi şoferi.

„Nu am întâlnit-o până acum. Este şi proaspătă, din noul Cod Rutier, aşa că încă nu cred că a apucat cineva să fie pedepsit pentru asta”, explică avocatul.

7. Împiedicarea copilului să meargă la şcoală la primele 11 clase. Părinţii care îşi retrag copilul de la şcoală pot să facă un an de închisoare. 

„Şi aceasta este o infracţiune nouă, despre care nu ştiu mulţi părinţi şi nici nu ştiu să fi fost cineva pedepsit pentru asta”, a spus Aris Cupşa Kiseleff. 

Potrivit acestuia, dacă două dintre infracţiunile prezentate sunt combinate, probabilitatea ca vinovatul să ajungă în închisoare este mare. Mai mult, la cea de-a doua infracţiune se adaugă şi un spor de pedeapsă. Multe persoane însă nu ştiu despre existenţa unora dintre aceste infracţiuni, iar pe altele le ignoră pur şi simplu. 

„Violarea corespondenţei e cea mai cunoscută. Despre restul nu cred că are lumea habar, mai ales cursele ilegale de maşini şi împiedicarea copilului la învăţământ nu cred că le ştie multă lume. Sunt unele fapte care nu sunt băgate în seamă, deşi sunt cunoscute, cum e hărţuirea şi violarea corespondenţei”, mai spune avocatul. 

Vă mai recomandăm:

Top 8 metode prin care hoţii află când să spargă o locuinţă. De ce trebuie să rogi vecinul să-ţi ridice facturile cât lipseşti

Cum atragem atenţia hoţilor de buzunare fără să vrem. Sfaturile poliţiştilor: de ce nu trebuie să citim în autobuz

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite