Povestea românului care a jucat în Asterix şi Obelix şi a pus bazele celui mai important festival de scurtmetraje din Irlanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În urmă cu 8 ani, bistriţeanul a pus bazele unui festival dedicat scurt-metrajelor FOTO: Arhivă Personală
În urmă cu 8 ani, bistriţeanul a pus bazele unui festival dedicat scurt-metrajelor FOTO: Arhivă Personală

În cei 17 ani petrecuţi printre străini, bistriţeanul Florian Zapra a reuşit să pună bazele celui mai important festival de scurtmetraje din Irlanda, dar şi să joace alături de Gerard Depardieu în filmul Asterix şi Obelix.

Florian Zapra are 41 de ani, iar în 2017 s-a întors definitiv în România, în Bistriţa, după mai bine de 17 ani petrecuţi în Irlanda. Venirea pe lume a fetiţei sale l-a determinat să încerce să se reîntoarcă pe pământ natal, unde vrea să pună bazele unui studio de actorie pentru copii şi tineri, cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. 

Bistriţeanul a ajuns în Irlanda în anul 2000, în căutarea unei vieţi mai bune. A muncit în restaurante şi localuri, iar în 2010 şi-a îndeplinit un vis pe care-l avea din copilărie: să urmeze o şcoală de actorie. 

Deşi era printre străini, Florian şi-a luat inima în dinţi şi s-a înscris la Gaety School of Acting. Un an mai târziu a şi venit primul rol, un centurion roman în Asterix şi Obelix, alături de mai celebrul Gerard Depardieu.

„Mi-am pus profilul pe un site dedicat castingurilor şi am fost sunat. În prima fază nici nu ştiam pentru ce producţie mă voiau, că pronunţă foarte diferit numele filmului şi nu am înţeles. Am aflat la casting că urma să joc un centurion roman şi am ajuns acasă şi am căutat pe Internet şi aşa am aflat şi eu ce film e”, îşi aminteşte amuzat Florian. 

florian zapra 2

Florian Zapra, în timpul filmărilor la Asterix şi Obelix FOTO: Arhivă Personală

Filmările au durat trei zile şi pentru a participa la ele a fost nevoit să anuleze biletele de avion pe care şi le luase pentru a ajunge în vacanţă în Românie. Filmările au fost realizate în 2011, iar filmul a putut fi văzut pe micile şi marile ecrane în 2012. 

După ce a terminat şcoala de actorie, Florian Zapra a realizat şi 4 scurt-metraje, fiind fascinat şi de partea de producţie de film. 

Cum a ajuns românul să pună bazele celui mai important festival de scurtmetraje

După ce a realizat primele scurt-metraje a realizat că acestea sunt „precum o relaţie”, trebuie întreţinute. Văzând că e destul de complicat să îţi faci scurt-metrajele cunoscute în cadrul festivalurilor de film, bistriţeanul s-a gândit în prima fază să le prezinte publicului într-o seară dedicată lor.

La prima strigare, artistul a adunat peste 20 de scurt-metraje, rezultat ce i-a dat efectiv aripi şi i-a deschis drumul spre ceea ce avea să devină cel mai important festival de scurt-metraje din Irlanda. 

În 2018, Festivalul Internaţional de Film de scurt-metraj din Dublin a ajuns la ediţia cu numărul 8 şi a fost găzduit de cel mai mare cinematograf din Irlanda. Acesta se întinde pe trei zile şi adună filme din toate colţurile lumii. Anul acesta au fost urmărite 116 filme din toată lumea, câştigătorul venind tocmai din Iran. 

Anii precedenţi au putut fi urmărite scurt-metraje din Insulele Fiji, America sau Ungaria. În spatele acestui festival se află Florin Zapra, alte patru persoane care îl ajută şi 10 voluntari. 

„Lucram câte 45-50 de ore pe săptămână (n.r. la restaurante şi localuri) şi ajungeam acasă şi mai stăteam 5-6 ore pe calculator. Înainte de festival cu două luni, aveam ochii cât cepele”, măturiseşte bistriţeanul.

Deşi s-a întors în ţară, bistriţeanul nu vrea să renunţe la festivalul la care munceşte deja de 8 ani, deşi implică an de an deplasări în Irlanda. Anul acesta a reuşit să coordoneze tot aproape cu ajutorul computerului, fiind efectiv în Irlanda doar două săptămâni. 

Vă mai recomandăm:

Povestea „Vikingului“ de România. Cum a ajuns un ardelean să joace într-unul dintre cele mai populare seriale din lume

VIDEO Unic în România: Teatrul Nescris din Şanţ a devenit marcă înregistrată

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite