Povestea Aureliei Ursu, ultima strănepoată a poetului Imnului Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Ursu are 95 de ani şi este ultima strănepoată a lui Andrei Mureşanu. Aceasta trăieşte în Bistriţa, la doar 500 de metri de casa memorială a poetului, acolo unde a trăit şi bunicul său, fiul unuia dintre cei doi fraţi ai  lui Andrei Mureşanu care s-au sacrificat pentru ca acesta să-şi continue studiile.

Ultima strănepoată a poetului Imnului  Naţional Aurelia Ursu s-a născut în 1918, la 102 ani după ce a venit pe lume Andrei Mureşanu. Bunicul său, Ilie Mureşanu care a şi locuit în casa în care a trăit Andrei Mureşanu cu părinţii săi, a fost unul dintre copiii fratelui poetului.

Andrei Mureşanu a avut doi fraţi, mai mari, care, din cauza dificultăţilor financiare cauzate în parte şi de moartea tatălui său decedat într-un accident  au fost nevoiţi să rămână pe lângă casa părinteasă. Singurul care a avut posibilitatea să îşi continue studiile a fost cel mai mic dintre cei trei fraţi, Andrei Mureşanu.


Aurelia Ursu locuieşte la doar câteva sute de metri de casa memorială a poetului, iar la 92 de ani, când presa locală îi dedica primul şi ultimul reportaj, era încă în puteri, cu o memorie de fier, care o şi ajuta să îşi aducă aminte detalii despre bunicul său care la rândul lui încerca să păstreze viu spiritul lui Andrei Mureşanu în familie prin diverse povestiri.


„Bunicul nostru vorbea despre Andrei Mureşanu, însă eu eram cea mai mică. Dar sora mai mare, ne spunea mereu că în acea casă a copilărit Andrei Mureşanu, care pe urmă a plecat la Braşov şi apoi, acolo s-a îmbolnăvit şi a murit”, relata Aurelia Ursu în anul 2010.


Tot legat de Andrei Mureşanu, Aurelia Ursu îşi aminteşte momentul dezvelirii statuii poetului, când era în clasele primare. Responsabil de dezvelirea acesteia a fost chiar bunicul său, nepotul de frate al lui Andrei Mureşanu.


„La dezvelirea monumentului a fost invitată toată familia noastră, iar tata bătrân (n.r. Ilie Mureşanu, nepotul poetului) al meu a dezvelit statuia poetului Andrei Mureşanu. (...) În fiecare an, de 1 Decembrie, bunicului meu i se făcea serenadă de către muzica militară, serenadă pe care tata bătrân o primea cu multă satisfacţie,” îşi amintea în 2010 Aurelia Ursu.


Din cei 10 fraţi, Aurelia Ursu, care era şi cea mai mică este singura care încă trăieşte. În urmă cu aproape 15 ani, femeia a fost „părăsită” şi de către soţul său care a decedat. Dacă în 2010, pe când avea 92 de ani starea de sănătate era încă bună, aceasta s-a deteriorat destul de serios în ultimii ani.


Memoria poetului care a scris imnul naţional va fi dusă mai departe de către unicul său copil, stabilit în Canada şi de către cei doi nepoţi, un băiat care locuieşte în Toronto şi o fată stabilită la Paris.


„Fiul meu m-a chemat în Canada să mă duc acolo, dar mie nu îmi place, nu vreau să mă duc pentru că nu vreau să mor acolo. Fiecare cere să fie înmormântat la locul unde s-a născut. Cred că toţi la bătrâneţe au această dorinţă”, preciza Aurelia Ursu.


Strănepoata lui Andrei Mureşanu îşi trata insomniile cu poezie


Chiar dacă urmaşii poetului Andrei Mureşanu nu au ajuns în cărţile de Limba şi Literatura Română, Aurelia Ursu recunoaşte că şi ea scrie poezii, de cele mai multe ori noaptea, când nu poate dormi.


„Eu mai scriu noaptea, aşa, când nu pot să dorm. Nu sunt cine ştie ce poezii, dar cum am simţit aşa am scris”, recunoştea femeia.

Informaţii preluate din Gazeta de Bistriţa

Vă mai recomandăm:

Cum şi-a transformat Liviu Rebreanu execuţia fratelui său de pe front într-un roman tradus în opt limbi

Liviu Rebreanu, între dragostea pentru Fanny  şi recunoaşterea „ilegală” a fetiţei sale din flori


 

Bistriţa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite