Istoria armenilor: 10 curiozităţi despre negustorii care au ajuns să îi împrumute pe împăraţii austrieci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai interesante civilizaţii care a ajuns în ţara noastră este cea a armenilor. Deşi cultura şi meşteşugurile armenilor au influenţat întreaga Europă, în România se cunosc prea puţine despre ei. De exemplu, negustorii armeni erau atât de bogaţi încât au ajuns să împrumute împăraţii austrieci.

Dacă acum armenii din România pot fi număraţi pe degete, în 1600-1700, populaţia armeană din ţara noastră era destul de însemnată, fiind întâlnită în zona Moldovei, dar şi în oraşe din Transilvania precum Gherla, Bistriţa sau Târnăveni. 

De curând, covoarele spectaculoase realizate de armeni au fost expuse la Bistriţa. Odată cu această expoziţie inedită, au ieşit la iveală detalii foarte interesante despre această civilizaţie. Pe baza informaţiilor oferite de Corneliu Gaiu, directorul Secţiei Istorie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud, Adevărul vă prezintă o listă de curiozităţi mai puţin cunoscute despre armeni:

- Armenii erau foarte buni cunoscători ai produselor orientale. Aceştia au adus în Europa Centrală covoare, produse de marochinărie fină, mirodenii, icre, vin, argintărie şi bijuterii din această parte a lumii.  

- Armenii au adus covoarele orientale în casele nobililor din Ţările Române. Arta realizării covoarelor are o îndelungată tradiţie printre armeni şi a fost ridicată de cărte reprezentanţii acestei culturi, la rang de artă. 

- Firul de argint şi cel de aur erau foarte des întâlnite în veşmintele armenilor bogaţi. La fel şi alte materiale preţioase. 

image

Haină armenească preoţească (Foto: Bianca Sara)

- Ţesutul covoarelor se numără printre puţinele meştşuguri practicate atât de bărbaţi, cât şi de femei.

- Meşteşugul confecţionării covoarelor armeneşti s-a răspândit în diferite centre din afara Armeniei în perioada genocidului armean (1894 -1992), când producătorii de covoare au fost obligaţi să ia calea exilului. 

image

- Temându-se de competiţia reprezentată de meşteşugarii şi comercianţii armeni, saşii din Bistriţa au alungat întreaga populaţie din oraş în doar 24 de ore, în anul 1712. Saşii au motivat această decizie cu faptul că un armean ar fi adus ciuma în cetate, punând astfel în pericol întreag populaţie. 

- Armenii sunt primul popor creştin din lume. În secolul al III-lea poporul armean devine primul popor creştin din lume, iar în secolul al IV-lea traduce în lima armaică Biblia.

- Armenii au propriul alfabet, care a marcat această civilizaţie. 

image

- Armenii au avut un stat propriu preţ de trei secole. În secolul al IX-lea îşi creează propriul stat, care în secolul al XI-lea dispare. Populaţia se împrăştie în Crimeea, Polonia, în Balcania, iar mai apoi în întreaga Europa.

- Comercianţii armeni erau atât de bogaţi, încât au ajuns să împrumute şi capetele încoronate de la Viena. 

Vă mai recomandăm:

„Superoamenii“ din Antichitate. Cât de puternici erau, de fapt, războinicii şi vânătorii - explicaţiile specialiştilor

Curiozităţi din lumea celţilor: de la femeile-războinice până la fascinanţii druizi

Cum se realizau construcţiile acum 2.000 de ani. Adevărul din spatele zicalei „Toate drumurile duc la Roma“

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite