Infecţiile intraspitaliceşti sunt raportate cu zgârcenie de Spitalul Judeţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase cazuri anul trecut şi unul în 2010  este inventarul de infecţii raportate de Spital la Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud. Oficialii direcţiei cred că subraportarea se datorează atât clauzelor din contractele de management ale directorilor, cât şi procedurii greoaie de inventariere a cazurilor. Colegiul Medicilor a avut trei reclamaţii, însă toate sunt de acum trei ani.

Numărul real al infecţiilor intraspitaliceşti sunt greu de aflat, atâta vreme cât managementul spitalelor nu le raportează iar pacienţii care au trecut prin aşa ceva, se bucură că n-a fost mai rău.

Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud a anunţat anul trecut şase cazuri de infecţii intraspitaliceşti la Direcţia de Sănătate Publică, patru au provenit de la unitatea din Beclean, iar două au fost înregistrate la Bistriţa, în timp ce anul acesta a fost semnalat un singur astfel de caz, în municipiu. În toate situaţiile a fost vorba de probleme cauzate de infecţii respiratorii şi nu au fost cazuri severe, a precizat directorul adjunct de la Direcţia de Sănătate Publică, Doina Petri. Doctoriţa Petri este convinsă însă că statisticile nu reflectă şi realitatea din teren: „Este clar vorba despre subraportare. Nu poate fi aceasta realitatea",, este părerea directoarei de la DSP. Ea spune că pe de o parte evaluarea managerilor de spital depinde de acest criteriu, iar pe de altă parte procedura în sine de raportare este greoaie: „raportarea se face pe fişe, după nişte criterii foarte stricte, iar personalul care trebuie să o facă este insuficient. La Bistriţa există un singur epidemiolog în întreg Spitalul, iar în celelalte oraşe raportarea o fac asistente medicale. Apoi Spitalele nu sunt interesate să raporteze, pentru că este indicator pentru competenţă", mai spune doctoriţa Petri.

Ultimele reclamaţii sunt din 2007

La Colegiul Medicilor ultimele reclamaţii în privinţa infecţiilor intraspitaliceşti au fost făcute în 2007. Atunci, un pacient care s-a îmbolnăvit de hepatită C după o intervenţie chirurgicală a depus reclamaţii la Colegiul Medicilor şi a indicat că infecţia ar fi fost luată de alţi doi pacienţi care au trecut prin aceeaşi sală de operaţii în intervalul septembrie-decembrie 2007 „Ceilalţi doi pacienţi indicaţi de autorul reclamaţiei nu au dorit să confirme că s-ar fi îmbolnăvit în spital, iar datele în privinţa celui care a depus reclamaţie au fost ambigue. Ancheta nu a putut stabili dacă s-a îmbolnăvit in spital pentru că figura cu hepatita în antecedente", a precizat doctorul Dănuţ Cocoi, preşedintele Colegiului Medicilor Bistriţa-Năsăud.

Certaţi cu igiena

Fostul director al direcţiei de Sănătate publică, dr Constantin Anton, medic internist în Spitalul Judeţean, crede că în pofida subraportărilor, Spitalul din Bistriţa nu stă rău la capitolul infecţiilor intraspitaliceşti: „s-au făcut eforturi, de bine de rău aici există un medic epidemiolog care urmăreşte doar asta , iar din punct e vedere al circuitelor suntem în limite rezonabile". Doctorul crede că una dintre problemele mari este cea a vizitelor familiilor: „este greu să stopăm acest circuit. Uneori vin oamenii direct de pe câmp, cu noroi pe încălţăminte şi intră la Terapie Intensivă, aproape de Blocul operator.", explică doctorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite