FOTO: La club în muzeu lutheran sau la masă în fosta casă a lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta vilă de protocol a soţilor Ceauşescu a fost prădată la Revoluţie, singurele salvate fiind câteva tablouri FOTO: Adevărul/Bianca Sara
Fosta vilă de protocol a soţilor Ceauşescu a fost prădată la Revoluţie, singurele salvate fiind câteva tablouri FOTO: Adevărul/Bianca Sara

Cel puţin trei clădiri cu valoare istorică din Bistriţa s-au trezit cu destinaţia schimbată, fiind transformate în locaţii de petrecere a timpului liber. După ce anul trecut fostul muzeu lutheran s-a transformat într-un complex cu pizzerie, cafenea, club şi biliard, în primăvara acestui an fosta vilă de protocol a lui Ceauşescu se va transforma în restaurant de lux.


Prima care a fost luată în calcul pentru recondiţionare şi reamenajare este o clădire  construită în 1890, situată pe strada Alexandru Odobescu. Fosta reşedinţă a Regelui Carol al II-ea, care a fost exilat o vreme la Bistriţa trebuia să se transforme într-un muzeu de artă religioasă.

Odată cu schimbarea conducerii judeţului ideea a rămas în sertar. Autorităţile judeţene s-au apucat totuşi de reabilitare în 2009, lucrările fiind finalizate în 2012.

Clădirea a rămas în proprietatea statului, care i-a dat de curând destinaţia de bibliotecă. Biblioteca Judeţeană, care a funcţionat ani buni într-o clădire retrocedată unde plătea chirie se mută în imobilul proaspăt renovat de pe strada Alexandru Odobescu.

La club în...muzeu

La sfârşitul anului 2011 în municipiu a fost inaugurat cu surle şi trâmbiţe un nou local, care reunea în acelaşi spaţiu un club, o pizzerie, o cafenea şi două săli de biliard. Puţini dintre copiii de bani gata care îi trec pargul ştiu că în trecut clădirea care a adăpostit ani buni Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost muzeu lutheran.

Acesta a fost construită în 1930 şi a  găzduit marea colecţie de arheologie şi documente ale Gimnaziului Evanghelic Lutheran de Băieţi. Până în anul 2004 în clădire a funcţionat Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

După ce ISJ şi-a mutat birourile într-o nouă locaţie, clădirea aflată în subordinea Parohiei Bisericii Evanghelice Bistriţa a fost lăsată de izbelişte, fiind o bună bucată de vreme raiul cerşetorilor şi a maidanezilor.

Clădirea a fost achiziţionată  şi restaurată în 2011 de un om de afaceri din municipiu care mai are un restaurant  rustic amenajat într-o veche clădire aflată în paragină. 

La masă în vila de protocol a soţilor Ceauşescu

Fosta vilă de protocol din Bistriţa a soţilor Ceauşescu a atras şi ea atenţia oamenilor de afaceri. Imobilul a fost ridicat în anii `30 de un fost prefect şi a adăpostit până în 2007 la retrocedare mai multe instituţii ale statului.

Aceasta a fost achiziţionată în 2010 de un om de afaceri, după ce în 2007 a fost retrocedată de proprietarul său de drept. Timp de un an şi jumătate zeci de muncitori s-au spetit la clădire pentru ca aceasta să-şi recapete sclipirea de altă dată, după care lucrările s-au oprit brusc.

Noul proprietar a stat în stand by aproape un an, după care a reluat lucrările. Acesta mai deţine o pizzerie în municipiu şi un radio şi are planuri mari pentru fosta vilă a lui Ceauşescu.

Odată cu clădirea, noul proprietar a pus mâna şi pe tablouri care datează de pe vremea când imobilul era vila de protocol a soţilor Ceauşescu. Acesta ar intenţiona să amenajeze în interiorul restaurantului un spaţiu expoziţional cu aceste tablouri pe care cei interesaţi pot să le achiziţioneze, la îndrumarea unui critic de artă.
Noul local se va inaugura în luna martie şi se va numi Rapsodia.

Acestea nu sunt singurele clădiri istorice care şi-au schimbat faţa şi funcţiunea. Anul trecut o altă clădire istorică s-a transformat în restaurant. Este vorba despre un imobil situat pe Bulevardul Republicii, unde se spune a locuit Lucian Blaga.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite