FOTO Cofetăriile, restaurantele, circul ambulant şi cinematograful, printre atracţii în Bistriţa comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terasa restaurantului Codrişor FOTO: Laurenţiu Grec
Terasa restaurantului Codrişor FOTO: Laurenţiu Grec

Bistriţa comunistă nu ducea lipsă de locuri de petrecere a timpului liber. În top erau restaurantele şi cofetăriile, la care se adăugau şi cele trei cinematografe existente. Circurile ambulante erau deliciul celor mici, în timp ce cei mai tineri profitau de primele variante de „club”.


Perioada comunistă nu era la fel de ofertantă când vine vorba de locuri de petrecere a timpului liber, cele mai comune fiind restaurantele şi cofetăriile. Restaurantele erau de regulă însoţite de celebrele grădini de vară, foarte apreciate de bistriţenii care doreau să servească o bere rece, în aer liber.

Dacă cele mai des întâlnite erau cele de  „mâna a doua”, cele moderne erau şi ele prezente în peisajul bistriţean. Cel mai cunoscut local cu un aer mai modern era Restaurant Codrişor, care s-a transformat după `90 în Phoenix, fiind  demolat în urmă cu câţiva ani pentru a-i face loc hotelului de 5 stele Metropolis.

Printre locaţiile unde se organizau celebrele discoteci se număra Casa Tineretului, actuala Casa de Cultură a Sindicatelor, care momentan găzduieşte universităţi, sindicate şi uneori evenimente culturale.

O altă locaţie era subsolul Casei de Cultură ”George Coşbuc”, care de ani buni găzduieşte o sală de fitness sau Sala Polivalentă, în care momentan mai are birouri Direcţia de Sport şi Tineret, sala fiind folosită pentru evenimente sportive sau concerte.

Chiar dacă momentan doar un singur cinematograf mai funcţionează, înainte de `90 bistriţenii au avut la dispoziţie 3. Unul era situat în centrul municipiului, pe strada Gheorghe Şincai, momentan în clădirea cu pricina funcţionând un magazin de produse pentru vânătoare şi pescuit, altul pe Bulevardul Republicii, unde a funcţionat după închiderea cinematografului un Bingo, iar altul lângă gară.

Cinema Dacia din apropierea gării încă funcţionează, deşi de câţiva ani buni este propus pentru reabilitare. Acesta a fost preluat de către Consiliul Judeţean, care vrea să facă într-o parte sală de spectacole, iar în alta să menţină funcţiunea de cinematograf cu modificările de rigoare.

Unul dintre restaurantele care şi-a păstrat funcţiunea şi acum după zeci de ani de la inaugurare este fostul Pescăruş, care momentan poartă numele Beijing şi are specific chinezesc. Una dintre cofetăriile care a rezistat şi în capitalism este Perla, situată pe Pietonalul Liviu Rebreanu, care reuşeşte să facă faţă competiţiei, după o modernizare bine-meritată.

Terenul de zgură din imediata vecinătate a Sălii Polivalente găzduia înainte de `90, dar şi după circurile ambulante. Terenul în cauză a făcut loc şi el de câţiva ani buni unui supermarket. O alternativă de petrecere a timpului liber îl reprezenta şi ştrandul municipal, dar şi stadionul, care atrăgea bistriţenii ca un magnet la fiecare meci.

Când vine vorba de muzică, deşi cei mai difuzaţi erau artiştii români, bistriţenii aveau acces şi la piesele străine în vogă. Printre preferaţii părinţilor noştri se numără: ABBA, Boney M, Al Bano şi Romina Power sau chiar Elvis Presley. În vogă erau şi filmele americane care-şi făceau încet, încet loc în cinema sau la televizor, mai populare fiind însă cele indiene.

 

distractii in bistrita comunista 1
distractii in bistrita comunista 10
distractii in bistrita comunista 5
Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite