În România nu se respectă legea antifumat în spaţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patru ore într-un bar echivalează cu o lună de trai alături de un fumător înrăit FOTO: Arhivă
Patru ore într-un bar echivalează cu o lună de trai alături de un fumător înrăit FOTO: Arhivă

De la 1 ianuarie trebuia să intre în vigoare o lege care să interzică total fumatul în spaţii publice. Aceasta s-a blocat însă în Parlament, la Comisia de Sănătate. Ba mai mult, nici legea anterioară, privind delimitarea locurilor pentru fumători în restaurante nu se respectă, pentru că autorităţile nu dau amenzi.

„Sunt două instituţii care ar trebui să dea amenzi proprietarilor de restaurante pentru nerespectarea legii privind fumatul în spaţii publice – Inspectoratul Sanitar şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor“, spune medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional Stop Fumat. Cu toate acestea în majoritatea restaurantelor nu există spaţii delimitate pentru fumători, aşa cum prevede legea în vigoare. De altfel, chiar dacă s-ar da amenzi, acestea nu sunt usturătoare pentru patronii de restaurante şi de baruri, situându-se între 1.000 şi 5.000 de lei.

De la 1 ianuarie 2013, trebuia să intre în vigoare o nouă lege, mult mai strictă, care să interzică total fumatul în spaţii publice: în transportul public, în instituţiile de învăţământ, dar şi în restaurante (sau în locurile în care se serveşte mâncare). Aceasta aşteaptă însă aprobarea Parlamentului. „Noua lege a fost formulată conform recomandării Comisiei Europene de la 30 noiembrie 2009, care avea ca termen-limită aceeaşi dată a anului 2012“, precizează medicul Magdalena Ciobanu.

4 ore într-un bar = o lună cu un fumător înrăit

Patru ore petrecute într-un bar au aceleaşi efecte nocive asupra organismului ca o lună întreagă în care inhalăm fumul unui fumător înrăit, în propria casă. Un scurt calcul ne arată că dacă ieşim cu prietenii în baruri sau în cluburi de trei ori pe săptămână, organismul nostru va acumula într-o lună aceeaşi cantitate de substanţe toxice ca şi cum am fi trăit un an întreg în aceeaşi încăpere cu un fumător.

Mai multe studii publicate într-un raport al Comisiei Europene arată că mai periculos chiar decât fumatul propriu-zis este fumatul pasiv în spaţiile publice şi mai ales în mediul de lucru, la serviciu, dar şi în restaurante, în baruri şi în cluburi. De altfel, peste 79.000 de adulţi mor în fiecare an în cele 27 de state membre UE din cauza fumatului pasiv, arată statisticile Societăţii Europene pentru Afecţiuni Respiratorii, Institutului Naţional de Cancer din Franţa şi Centrului pentru Cercetarea Cancerului din Marea Britanie.

Principalele afecţiuni care conduc la decesul fumătorilor pasivi sunt: bolile cardiovasculare şi cancerul pulmonar sau alte afecţiuni respiratorii grave.

Ţările europene care au interzis fumatul

Pe 30 noiembrie 2009, Consiliul European a emis o recomandare privind interzicerea fumatului în spaţii publice în toate statele membre UE. Până în anul 2011, 15 state aveau legi ample privind locurile publice fără tutun. Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Spania şi Ungaria aveau cele mai stricte prevederi antifumat, adică fumatul era complet interzis în locurile publice închise, în transportul public şi la locul de muncă.

La sfârşitul anului trecut, şi Ucraina a impus o lege care interzice 100% fumatul în spaţiile închise. De la 1 iunie 2012, şi Bulgaria, cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, a interzis total fumatul în spaţii publice. Amenda pentru nerespectarea legii în Bulgaria este de 5.000 de leva (aproximativ 11.200 de lei) la prima abatere şi poate ajunge la 10.000 de leva (aproximativ 22.400 de lei) în cazul recidivelor.

Grijile privind scăderea profitului, eliminate de Comisia Europeană

Există o percepţie generală că interzicerea fumatului în restaurante şi în pub-uri va aduce prejudicii industriei HORECA. Specialiştii Comisiei Europene îi liniştesc însă pe aceştia cu argumentele rezultatelor obţinute de statele europene care au implementat legi stricte antifumat de mai mulţi ani. De exemplu, în Irlanda, volumul vânzărilor în pub-uri şi în baruri a crescut uşor (cu 0,1%) în 2005.

Beneficii clare asupra sănătăţii

Numărul copiilor care ajung la spital din cauza crizelor de astm a scăzut considerabil din 2007, când a intrat în vigoare legea antifumat şi până acum, a arătat cel mai recent studiu privind beneficiile legilor antifumat în spaţii închise, realizat în Marea Britanie şi publicat în revista „Pediatrics“.

În primul an, proporţia copiilor care au prezentat crize severe de astm a scăzut cu 12,3%. Aceasta în contextul în care înainte de 2007, numărul copiilor care ajungeau la spital din cauza manifestărilor critice ale astmului creştea cu aproximativ 2,2% pe an.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite