FOTO Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu, în sfârşit operaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevărul/ Bianca Sara
FOTO: Adevărul/ Bianca Sara

După contestaţii peste contestaţii, întârzieri  de ani de zile şi nereguli la proiect, în sfârşit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu este operaţional. La întâlnirea de astăzi de la singurul centru autorizat de depozitare a deşeurilor din judeţ au participat atât firmele care se vor ocupa de „groapa de gunoi” de la Tărpiu cât şi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene sau primari.


Proiectul are o valoare de peste 155 de milioane de lei şi este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Primii paşi i-a făcut în primăvara lui 2009, termenul de finalizare fiind stabilit pentru data de 25 noiembrie 2011.

Abia în 2013, însă, Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Tărpiu începe să funcţioneze. Deschiderea operaţională a centrului a avut loc astăzi, în prezenţa autorităţilor locale, a administratorului acestuia, societatea comercială Vitalia, precum şi a numeroşi primari, care vor beneficia şi ei de investiţia făcută de Consiliul Judeţean.

Întârzierile de aproape doi ani de zile au fost datorate ba constructorului, ba contestaţiilor făcute la licitaţiile publice organizate ulterior, ba neregulilor identificate de Comisia Europeană.

Probleme la acest proiect au existat încă de la început, alegându-se pentru centrul de la Tărpiu un teren în pantă care se surpa, necesitând transportul unor cantităţi considerabile de pământ din altă parte pentru a se putea începe construcţia.

Contestaţiile au pus şi ele beţe în roatele autorităţilor judeţene, care s-au văzut nevoite să aştepte luni de zile pentru ca acestea să fie soluţionate. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, şi în acest moment o parte a proiectului este în aşteptare din cauza contestaţiilor.

Este vorba despre implementarea colectării selective cu ajutorul unor containere semi-îngropate. Următoul pas este selectarea, prin licitaţie publică, a operatorului care va colecta toate deşeurile din judeţ.

O altă problema a proiectului au fost erorile, nu mai puţin de 20, identificate de către Comisia Europeană, corecţiile aplicate fiind de 5,5 milioane de lei. Mai mult, proiectul în cauză ar fi contribuit substanţial la suspendarea finanţării POS Mediu.

Deschiderea centrului de la Tărpiu aduce 40-50 de locuri de muncă noi, administratorii alegând să formeze o parte din angajaţii bistriţeni în celelalte amplasamente administrate.

La momentul de faţă 14 operatori colectează deşeurile din întreg judeţul, deşi reprezentanţii Vitalia, compania care va administra centrul în următorii 20 de ani, asigură că oferta este deschisă tuturor agenţilor economici.

Aceştia recunosc însă că în acest moment colectarea este relativ haotică, existând operatori care nu colectează selectiv deşeurile aşa cum ar trebui. Problema va fi însă rezolvată odată cu semnarea contractului cu operatorului unic, care va fi obligat să colecteze seletiv deşeurile.

Preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan, a precizat în cadrul întâlnirii de astăzi că întreg sistemul va fi pe deplin operaţional în această vară, cel târziu în toamnă.



 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite