Colţul de rai din România unde sania şi schiurile au fost singurele mijloacele de locomoţie decenii la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuna păşunală din Pasul Tihuţa se umple iarnă de iarnă de schiori FOTO: Bianca Sara
Comuna păşunală din Pasul Tihuţa se umple iarnă de iarnă de schiori FOTO: Bianca Sara

Deşi nu se poate compara cu staţiuni renumite pentru practicarea schiului, Piatra Fântânele, o mică localitate din Bistriţa-Năsăud, se poate lăuda cu performanţe greu de egalat. A dat zeci de sportivi: un vicecampion mondial şi o participantă la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Ceea ce acum se numeşte performanţă în urmă cu câteva decenii era practic o necesitate.

Pe toată perioada anului, peisajele din Piatra Fântânele îţi taie răsuflarea pur şi simplu. Iarna, când totul, cât vezi cu ochii, este acoperit de zăpadă, ai impresia că ai nimerit într-un colt de rai. 

Pe păşunile comunale întinse de la cota 1200 din Pasul Tihuţa se văd începând din luna decembrie zeci de schiori. Peste 30 de kilometri parcurg zilnic sportivii Clubului Sportiv Municipal. Iarnă de iarnă sportivii se antrenează aici, după care merg în ţările cu tradiţie într-ale sporturilor de iarnă şi fac performanţă. 

Pasul Tihuţa, locul unde localnicii erau purtaţi doar de sanie şi schiuri

În urmă cu jumătate de secol, singurele mijloace de locomoţie din Pasul Tihuţa erau sania şi schiurile. De cum dădea zăpada, localnicii îşi puneau în picioare schiurile improvizate din lemn şi se deplasau spre locurile unde aveau treabă. Tot de schiuri se foloseau şi copiii pentru a ajunge la şcoală. 

„Am văzut la începuturi, chiar copiii mergeau de aici, pe schiuri la şcoală. Atunci nu era circulaţie, nu era amenajat drumul. Iarna circulau doar săniile”, îşi aminteşte Rodica Drăguş, actuala antrenoare de schi, care a prins gustul acestui sport în anii `80, pe când avea doar 21 de ani. La doar trei ani distanţă, în 1988, aceasta participa la Jocurile Olimpice de la Calgary.

schior bistrita  3

Badea Ştefan este exemplul viu al acestui obicei. Acesta are acum 77 de ani, iar anul trecut, în 2014 făcea senzaţie la un concurs de schi fond şi biatlon organizat chiar în Pasul Tihuţa. 

„De băiet mic schiez. M-am învăţat aici, în munţii aceştia, pentru că aici locuiesc. Eu singur m-am învăţat. Am făcut rost de schiuri de la armată, nu se găseau pe atunci. Primele schiuri l-am avut din al Doilea Război Mondial, au rămas de la militari”, declara atunci pentru citynews.ro, Badea Ştefan. 

Echipamentul lui Badea Ştefan a fost şi el adaptat. Clăparii au fost înlocuiţi cu cizme de cauciuc, care au fost prinse de schiuri cu ajutorul unor cureluşe, iar echipamentul cu iţari şi cuşmă.

Bătrânul schiază fără să se oprească mai bine de o oră, susţinând totuşi că e mai greu la deal. Pasiunea pentru schi a fost transmisă mai departe şi nepoţilor săi. 

Sportivii fac performanţă pe păşunea comunală

Rodica Drăguş susţine că aici s-au antrenat toţi sportivii de performanţă pe care i-a dat Bistriţa-Năsăud. Practic, necesitatea locanicilor s-a transformat în ultimele decenii cu pregătire pentru performanţă. 

„Avem mulţi bistriţeni participanţi la Jocurile Olimpice la schi fond şi biatlon care s-au ridicat de aici şi aici s-au antrenat. Nu vrem să pierdem această tradiţie. Noi am venit din 11 decembrie aici să schiem. Un antrenament presupune aproape două  ore mers pe schiuri, zeci de kilometri. Un copil parcurge 30-35 de kilometri cel puţin”, precizează Rodica Drăguş. 

schior bistrita  4

Anul acesta, peste doar o săptămână, Cioancă Alin, un băiat din Pasul Tihuţa, legitimat la Clubul Sportiv Municipal, va reprezenta România la Campionatul Mondial de Probe Nordice şi schi Fond pentru Juniori şi Tineret. 

Una dintre cele mai performante sportive ale României a pornit din Pasul Tihuţa

Printre performanţele bifate de Clubul Sportiv Municipal se numără titluri de campioni naţionali, dar şi un titlu de vicecampion mondial de juniori. Printre sportivele care s-au antrenat în Pasul Tihuţa se numără şi Ileana Hangan, una dintre cele mai performante din România.

Aceasta a obţinut 18 titluri de campioană naţională şi a reprezentat România de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă, în 1988, în 1992 şi în 1994. Doar cinci biatlonişti români au reuşit să ajungă la performanţa atinsă de sportiva din Bistriţa-Năsăud, de a participa de trei ori la Jocurile Olimpice de iarnă. 

Vă mai recomandăm:

Cum se pregăteşte un bistriţean pentru una dintre cele mai dure competiţii de la Polul Nord: alergat la bustul gol, dormit afară şi băi în apă rece ca gheaţa

Un culturist român face senzaţie în Spania. Înainte de a se apuca de sport, a lucrat ca barman, muncitor şi dansator

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite