Care e secretul celor mai bune preparate din vânat la ceaun? Cum au inovat vânătorii reţetele tradiţionale cu piept marinat de raţă şi hribii căliţi în coniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânătorii-bucătari şi-au arătat îndemânarea într-ale gătitului sâmbătă la Figa FOTO: Bianca Sara
Vânătorii-bucătari şi-au arătat îndemânarea într-ale gătitului sâmbătă la Figa FOTO: Bianca Sara

Explozie de arome şi culori, aşa ar putea fi descris concursul culinar Vânătoare la Ceaun care s-a desfăşurat lângă complexul balnear Băile Figa. Nu mai puţin de 8 echipe venite şi de la sute de kilometri depărtare şi-au arătat măiestria într-ale gătitului. Reţetele tradiţionale au fost completate cu piept marinat de raţă sălbatică, cu hribi căliţi în coniac sau ficat de mistreţ.

Concursul culinar ”Vânătoare la Ceaun” a ajuns sâmbătă la ediţia cu numărul VI, devenind o tradiţie pentru complexul balnear Băile Figa, unde se desfăşoară an de an.

Încă de dimineaţă la locul de desfăşurare a competiţiei te întâmpina o explozie de arome şi culori, care au dat naştere la cele mai deosebite preparate. Majoritatea au mizat pe reţete tradiţionale, moştenite din familie, care au fost combinate cu ingrediente „la modă”.

Vânătorii-bucătari au vrut să se asigure că vor câştiga măcar unul dintre premiile puse la dispoziţie de către organizatori, motiv pentru care au mizat pe ingrediente precum rucola, piept marinat de raţă sălbatică, hribi căliţi în coniac, inimă şi ficat de mistreţ.

AJVPS Bistriţa-Năsăud a pus mâna pe marele premiul al concursului, mizând pe medalion de cerb cu sote de gălbiori, hribe şi creasta cocoşului. Acestea au fost trase în unt şi asezonate cu puţin vin de casă, dar şi cu coniac.

Vânatul, combinat cu rucola, parmezan şi suc de rodie

„Pregătim un antreu, o salată de rucola cu piept de raţă sălbatică marinat cu parmezan şi suc de rodie. Salata o asezonăm cu un dressing din ulei de măsline şi oţet balsamic”, prezintă Alexandru Szas de la echipa Ortacii lui Feri, care ne mărturiseşte că îi place să inoveze şi să combine reţetele tradiţionale cu ingredientele care au apărut în România de curând.


Salata de rucola cu piept de raţă marinat  FOTO: Bianca Sara

vanatoare la ceaun 7

Alături de această salată, pofticioşii au mai fost serviţi cu un gulaş de căprior, dar şi cu o tocăniţă cu ficat şi inimă de mistreţ. Cea de-a doua este o reţetă veche de sute de ani, la care bucătarii trebuie să fie atenţi la ordine, ne dezvăluie Alexandru Szas.

Potrivit acestuia, pentru a avea parte de o tocăniţa reuşită trebuie să pui prima dată inima de mistreţ, iar ficatul cu doar 10 minute înainte de a lua preparatul de pe foc.

Vă mai recomandăm:

Reţeta secretă de mici dezvăluită de un bucătar din Bistriţa. Cum să prepari cei mai gustoşi şi sănătoşi mici

Secretele celui mai bun gulaş, dezvăluite de un notar din Ungaria, care a venit până în Bistriţa să se întreacă cu românii la un concurs de gătit


 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite