Bistriţenii şi-au izolat blocurile pe datorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar locatarii unuia din cele 14 blocuri reabilitate termic în 2009 şi-au achitat integral lucrările. Primăria are de recuperat datorii de 210 mii  de lei de anul trecut de la asociaţiile de proprietari care şi-au făcut izolaţii.

Programul naţional de reabilitare termică a adus numai bătăi de cap administraţiei locale, dar şi locatarilor care au fost acceptaţi în program. Municipalitatea a încasat doar 40% din datoriile asociaţiilor, pentru că oamenii nu ştiu exact cât au de plătit.

Contradicţii între primărie şi administratori

Potrivit lui Ioan Papoi, coordonator în Compartimentul Energetic din cadrul Primăriei Bistriţa, municipalitatea are de recuperat în jur de 210.000 de lei de la 13 din cele 14 blocuri care au fost izolate anul trecut. „Restanţele sunt de aproape 210.000 de lei. Doar un bloc a plătit integral. Printre cele mai mari datorii le au asociaţiile de proprietari de pe străzile Arţarilor, Greuceanu şi C.R. Vivu. Potrivit unei hotărâri de consiliu, oamenii trebuie să achite banii în zece rate lunare  până la finele lunii august", spune Papoi. El adaugă că şi ministerul de resort mai are de achitat 100.000 de lei din totalul de aproape 2 milioane de lei, cota-parte de contribuţie în acest program. „Primăria a fost singura care a achitat integral cota-parte pentru izolarea a 420 de apartamente anul trecut, adică în jur de 1.300.000 de lei ", mai explică Papoi.

În replică, administratorii asociaţiilor de proprietari restanţiere, spun că oamenii stau cu banii în buzunare, dar nu ştiu cât să plătească. „Problema este la primărie. Nu e vorba că oamenii n-au bani. Primăria nu ne-a transmis o listă a cheltuielilor defalcate pe fiecare apartament şi nu ştiu câţi bani să adun de la oameni. Sunt unii care şi-au făcut parţial lucrările, alţii în totalitate. Eu nu pot să le cer bani fără o listă", spune Irimia Nichiti, administratorul unui bloc de pe Aleea Greuceanu. Ioan Papoi susţine, însă, că municipalitatea nu are printre atribuţii emiterea listelor. „Noi semnăm un contract de mandat cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari pentru suma care reprezintă 15% din totalul lucrărilor. Administratorii trebuie să adune aceşti bani şi să discute cu fiecare locatar cât trebuie să plătească. Administratorii au o evindenţă a lucrărilor în fiecare apartament, nu Primăria", spune Papoi.

Izolarea de anul acesta, încă încertă

Cu toate că există o promisiune publică din partea deputatului Ioan Botiş, cu privire la alocarea sumei de două milioane de lei, ca şi garanţie pentru continuarea programului de izolare termică în Bistriţa, lucrurile nu se mişcă. „Banii sunt un credit de angajament, o garanţie a statului că aceste lucrări se pot face. Primăria poate organiza licitaţii", spune deputatul PDL, Ioan Botiş.

Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, susţine, însă, că asta nu este o garanţie. „Putem discuta de un credit de angajament atâta timp cât am şi eu ceva scris. Nu poţi lucra cu bani publici fără un fundament legal. Nu aştept să îmi intre banii în cont, dar, în afară de promisiunea domnului deputat, în scris, n-am primit nimic. Din punctul meu de vedere, programul rămâne blocat", a spus Creţu.

Anul acesta, în programul de izolare termică sunt cuprinse 17 blocuri din oraş. Potrivit unei hotărâri de Consiliu local, primăria achită 35% din costurile toatale ale reabilitărilor termice, iar asociaţiile plătesc 15% din costuri. Restul banilor, adică jumătate, sunt suportaţi din bugetul de stat.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite