Bistriţa:Cablurile din Centrul Istoric sunt trimise sub pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O hotărâre recentă de Consiliu Local obligă operatorii de cablu, telefonie şi electricitate să renunţe la cablurile de pe stâlpi în trei ani.Hotărârea riscă să rămână doar un proiect pe hârtie, deoarece Primăria nu a prevăzut fonduri speciale, iar operatorii se plâng că decizia s-a luat fără a fi consultaţi

Cablurile de telefonie, energie electrică şi a providerilor de internet trebuie să dispară de pe stâlpii din Centrul Istoric al Bistriţei în cel mult trei ani. Hotărârea a fost adoptată la sfârşitul lunii iunie în Consiliul Local Bistriţa, însă modul în care vor fi dezbrăcaţi stâlpii şi clădirile istorice de cabluri rămâne învăluit în ceaţă. Decizia adoptată lasă deocamdată pe seama proprietarilor de reţele cheltuielile cu îngroparea cablurilor, chiar dacă proiecte similare demarate în alte  oraşe din ţară, cum ar fi Clujul sau Bucureştiul se fac din fonduri europene şi contribuţii ale bugetului local. 

Primăria lasă cheltuiala pe seama operatorilor

Oficialii Primăriei recunosc că nu este clar cum se va proceda, însă spun că proiectul a fost cerut de o hotărâre de guvern dar şi de o directivă europeană:  „Vom vedea cum vom proceda. O să purtăm discuţii şi cu operatorii de servicii vizaţi, este posibil ca şi Primăria să aloce ceva fonduri. Deja de un an Primăria Bistriţa nu a mai dat niciun fel de autorizaţii pentru ridicarea pe stâlpi a cablurilor", espune viceprimarul Andrei Rusu. Acesta crede că pentru restul oraşului, adică a străzilor care nu intră în perimetrul Centrului Istoric s-ar putea accesa un proiect de finanţare din 2014 care să finanţeze îngroparea tuturor acestor reţele aeriene, sau măcar a celor de cablu şi telefonie.

Îngroparea trebuie coordonată

Consilierul local Gabriel Cordovan, care a făcut mai multe interpelări pe tema cablurilor inestetice, crede că subiectul trebuie tratat cu seriozitate: „Lucrările de îngropare vor trebui coordonate între cei 5-6 operatori, altfel se va întâmpla ca anul trecut când un operator şi-a instalat fibră optică şi a spart tot Pietonalul. Alin Seserman, un alt consilier crede că hotărârea trebuie să nu rămână doar schiţă pe hârtie: „trebuie făcut mult mai mult decât o simplă hotărâre de Consiliu Local. Sunt finanţări care pot fi accesate pentru astfel de proiecte, dacă ne rezumăm la interdicţie , este mult prea puţin", mai spune Seserman.

Operatorii sunt sceptici

Reprezentanţii companiilor vizate de hotărâre spun că nu există bugete pentru asemenea lucrări şi că nimeni nu i-a consultat în privinţa aspectelor tehnice. „Este o chestiune dellicată, dacă se apucă toate oraşele din ţară să dea o asemenea hotărâre nu ajung toţi banii de investiţii de la Electrica pentru următorii ani pentru aşa ceva. Singurul oraş în care s-a reuşit cu un asemenea proiect a fost Braşovul, însă acolo a fost o cu totul altă concepţie, ei au creat acolo o reţea metropolitană subterană, închiriată la metrul liniar operatorilor ", spune directorul Electrica Bistriţa, Alexandru Roman. Acesta mai spune că Bistriţa nu a încurajat ani de zile asemenea proiecte şi că până anul trecut Primăria acorda lejer certificate de urbanism operatorilor de cablu care voiau racorduri la stâlpii Electrica.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite