Bistriţa: Cozi ale fermierilor din zone defavorizate, la APIA, pentru obţinerea de subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi ale fermierilor din zone defavorizate, la APIA, pentru obţinerea de subvenţii
Cozi ale fermierilor din zone defavorizate, la APIA, pentru obţinerea de subvenţii

Câteva sute de persoane au stat la cozi, miercuri, la sediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, să îşi depună dosarele pentru a primi subvenţii pentru vacile de lapte, acordate producătorilor din zone defavorizate.

Fermierii, majoritatea în vârstă şi din localităţi îndepărtate de reşedinţa de judeţ, au ales să vină cu dosarele într-o zi de sărbătoare (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), în care nu pot lucra la câmp. "Stăm la cozi pentru că a venit multă lume într-o zi de sărbătoare, cam aşa se întâmplă de obicei. La APIA e personal puţin şi nu putem intra toţi deodată în birouri. Eu am şase vaci cu lapte, dar nu ştim ce subvenţie vom primi. Suma e diferită de la un an la altul. Subvenţiile ne prind foarte bine, mai plătim lucrările la câmp", a declarat Ioan Moldovan, un fermier din comuna Poiana Ilvei.

La rândul său, Paraschiva Scuturici din comuna Telciu, a declarat că a venit până la Bistriţa fiindcă are nevoie de banii din subvenţii. "Ne trebuie subvenţiile astea pentru animale. Noi avem nouă vaci, dar numai pentru cinci primim subvenţii. Numai ele dau lapte. Stăm într-un vârf de munte. Nu avem pensie, nu avem nimic, doar de pe urma animalelor trăim. Anul trecut am primit o sută de euro de vacă cu lapte. Banii ajung la noi abia în primăvara următoare. Între timp, trăim cu banii de la lapte, de la brânză, asta este situaţia. Din păcate, în agricultură mai lucrăm doar noi, cei trecuţi bine de prima tinereţe. Tineretul e trecut peste graniţă. Nu mai are rost să stea la animale, la oi, la vaci, la porci. Nu se rentează să stea. Eu am copii în Germania şi Austria. Ei câştigă în trei-patru luni cât câştigăm noi în trei-patru ani. Noi trebuie să lucrăm dacă vrem să avem ceva şi să putem trăi. Ei câştigă mult faţă de noi, dar noi nu ne putem duce că suntem bătrâni şi nici nu avem cui lăsa animalele astea", a spus Paraschiva Scuturici.

De la Spermezeu a venit şi Teodor Moldovan, care are două bivoliţe. "Ne ajută mult banii europeni. Anul acesta a fost unul de criză, cu multă secetă. Furaje sunt puţine. E greu să ţii animalele. Noi mai arăm pământul cu animalele, cu plugul. Aproape că nu merită să le ţii. Tinerii nu se apucă de agricultură pentru că nu câştigă. După seceta de anul acesta, tot e compromis, porumbul, grâul, tot", a declarat Teodor Moldovan.

Ioan Turcu, venit de la Budacu de Sus, a spus că preferă să stea la coadă să îşi depună cerea pentru subvenţie fiindcă îşi completează veniturile cu munca în agricultură. "Noi, fermierii, suntem bătrâni şi depindem de banii aceştia. Tineretul se fereşte de agricultură fiindcă în ziua de azi sunt bani puţini şi nu îşi pot face un viitor. Mulţi pleacă dincolo dacă îşi găsesc. Eu am doar două vaci şi o viţică, dar nu trăiesc numai din agricultură, mai fac şi pază la o firmă, că numai din asta nu pot trăi", a declarat el.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat, pentru Mediafax, că până marţi fuseseră depuse doar 1.571 de cereri de sprijin pentru vaci in zone defavorizate din cele 8.000 estimate pentru acest tip de ajutor social. "Am făcut apel către fermieri să nu lase pe ultima zi depunerea cererilor. La fel ca şi în alţi ani, oamenii vin cu toţii în zile de sărbătoare, când nu pot lucra la câmp şi, din păcate, se creează aglomeraţie. Funcţionarii trebuie să verifice documentele, e nevoie de un timp de aşteptare şi aşa se ajunge la cozi. În alte zile, vin câte doi-trei", a declarat Emil Scurtu, citat de Mediafax.

El a declarat că, la nivel naţional, pentru acest tip de subvenţii sunt alocaţi peste 22 de milioane de euro, iar cuantumul subvenţiilor va fi stabilit după ce suma se va împărţi la numărul de animale pentru care este solicitat ajutorul. "Anul trecut, s-au alocat peste 90 de euro pentru fiecare vacă din zonă defavorizată. Efectivele de animale cresc însă de la un an la altul şi e foarte posibil ca anul acesta suma să fie mai mică", a declarat Emil Scurtu.

Campania de depunere a cererilor de sprijin pentru vaca de lapte de către fermieri din zone defavorizate se va încheia în 21 septembrie. Cererile se depun la APIA Bistriţa-Năsăud însoţite de copie după actul de identitate, dovada existenţei unui cont bancar activ, copia paşapoartelor animalelor pentru care se solicită sprijin şi copie-dovadă de înregistrare în Sistemul de Administrare a Cotelor de Lapte.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite