Artistul care transformă chibriturile în artă. Testul de răbdare suprem: o biserică din 64.000 de beţe de chibrit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul a refăcut biserica din comună. Nu mai puţin de un an şi jumătate a muncit la această operă de artă FOTO: Bianca Sara
Artistul a refăcut biserica din comună. Nu mai puţin de un an şi jumătate a muncit la această operă de artă FOTO: Bianca Sara

Un artist de 50 de ani reuşeşte să facă magie cu beţele de chibrit. Acesta le transformă în adevărate opere de artă şi lecţii de migală. Printre obiectele realizate din chibrituri se numără o biserică cu o înălţime de 65 de centimetri şi o lăţime de 60 de centimetri, la care a petrecut nu mai puţin de un an şi jumătate.

Pe Gelu Sabo îl găsit în comuna Şanţ din Bistriţa-Năsăud, la doi paşi de Parcul Naţional Munţii Rodnei. Locuieşte într-o căsuţă mica, bătrânească, desprinsă parcă din poveşti. 

La cei 50 de ani ai săi, mai bine de jumătate i-a dedicat diferitelor forme de artă: pictează pe lemn şi pânză şi sculptează în lemn şi chiar în os. Din mâna bărbatului ies adevărate opera de artă, asta în ciuda faptului că nu a urmat vreo şcoală de profil. A terminat o şcoală profesională şi a urmat câteva cursuri în domeniul artei, fiind absolut fascinat de această lume.

„Talent am avut de mic. Îmi amintesc că desenam pe coperţile de la cărţi şi caiete. Am lucrat vreo 10 ani în Bistriţa, după care m-am întors la vechea mea pasiune, arta”, povesteşte Gelu Sabo. 

Spune că atunci când nu munceşte cu ziua prin sat, îşi dedică tot timpul picturii şi sculpturii. Visează ca odată să poată trăi din artă. Faptul că trăieşte departe de oraş şi că nu a avut parte de multe expoziţii îl împiedică să-şi valorifice picturile şi sculpturile cum ar trebui. 

O biserică din 64.000 de beţe de chibrit, testul artistului 

Din dorinţa de a-şi demonstra că poate mai mult decât atât, Gelu Sabo şi-a dat singur un test: şi-a pus în cap să reproducă, din chibrituri, biserica din centrul localităţii sale natale. 

„Am vrut să-mi demonstrez că pot să fac şi altceva, nu doar pictură. Am început prin 2002 munca la această lucrare şi am lucrat la ea în jur de un an şi jumătate. Lucram şi câte 14 ore pe zi, aproape cât rezistam”, mărturiseşte bărbatul. 

Acesta îşi aminteşte că i-a venit această idee năstruşnică uitându-se la două borcane pline cu  chibrituri pe care le avea o mătuşă de-a sa. Nu şi-a imaginat nicio clipă că acest proiect grandios îi va răpi mai bine de un an şi jumătate. 

Primii paşi au fost să facă schiţa bisericii şi să pregătească o placă din scândură pe care avea să fie „construită” biserica. Macheta are 65 de centimetri înălţime şi 60 de centimetri lăţime. 

În această machetă au intrat în jur de 64.000 de beţe de chibrit. Artistul cumpăra chibriturile de la magazin, dădea fosforul jor de pe ele şi mai apoi le lipea folosindu-se de aracet. Părţi din această lucrare a fost nevoit să le refacă, pentru că nu au ieşit exact cum a vrut. Ulterior, biserica în miniatură a fost şlefuită.

„Am avut fotografii cu biserica, dar până să fac aceste fotografii dădeam câte o fugă cu bicicleta până la biserică, ori de câte ori aveam câte o nelămurire. Aveam un caieţel, unde notam toate nelămuririle sau detaliile de care nu eram sigur”, mai spune artistul. 

Acesta recunoaşte că trebuia să înceapă cu o lucrare mai simplă. Biserica nu doar că respectă arhitectura celei originale, ci are reprodus şi interiorul. Nu îi lipsesc scările interioare, băncile, altarul şi nici sfeşnicele. 

chibrit bistrita 2

Biserica în miniatură respectă cu stricteţe originalul (Foto: Bianca Sara)


 

Deşi a fost terminată în 2004, acum, la mai bine de 10 ani de când a luat naştere, biserica încă impresionează şi se află într-o stare perfectă. Artistul spune că dacă cineva ar vrea să cumpere această lucrare migăloasă ar fi dispus să o vândă, însă doar pentru un preţ bun. 

Întrebat dacă nu oboseşte sau nu se plictiseşte de chibrituri şi de pictură, Gelu Sabo precizează: „Sunt foarte pasionat de asta, nu am cum să mă plictisesc”.

Vioară şi ceas de perete funcţional din beţe de chibrit

Aceasta nu este singurul obiect pe care l-a realizat artistul din chibrituri. În total, sute de mii de beţe de chibrit au dat naştere la nu mai puţin de 60 de obiecte. 

Dintre acestea, 10 sunt clădiri. Pe lângă biserica din sat, bistriţeanul şi-a reprodus inclusiv casa natală. Printre obiectele pe care artistul le-a reprodus din beţele folosite de regulă pentu aprinderea focului, se numără un ceas de perete funcţional, ceasuri mai mici decorative, o vioară care respectă întocmai dimensiunile reale şi chiar şi o cârjă. 

chibrit bistrita 4

„De obicei oamenii caută mai mult obiecte mai micuţe. Acestea sunt şi mai ieftine. Lumea parcă nu este dispusă să scoată bani mulţi din buzunar pentru artă. Obiectele făcute de mine costă între 30 de lei şi câteva sute sau chiar mii de lei”, precizează Gelu Sabo. 

Preţurile nu sunt deloc exagerate, dacă luăm în calcul că pentru realizarea unei viori de exemplu, artistul a petrecut mai bine de două luni. Întrebat care îi este cea mai dragă lucrare din miile pe care le-a făcut în ultimii 27 de ani de activitate creative, Gelu Sabo mărturiseşte:

„Biserica mi-e cea mai dragă lucrare, tocmai pentru că a fost cea mai complicată lucrare pe care am făcut-o. Mă aşteptam să fie grea, dar a fost un adevărat test de migală. Nu mă aşteptam să îmi ia atât de mult timp. Acum mă bucur că am avut aceastp ambiţie. Am ştiut că pot să o fac, dar am fost descurajat de timpul îndelungat petrecut lângă biserică. ”

În perioada în care a muncit la această machetă, bistriţeanul a renunţat de două ori la acest proiect, frustrat fiind de faptul că în timpul pe care l-a petrecut la acest proiect, ar fi putut picta multe tablouri. De fiecare dată, însă, artistul a reluat munca la machetă, iar după un an şi jumătate a şi finalizat-o. 

Vă mai recomndăm:

Cum reuşeşte o fostă profesoară să „ne păcălească” ochiul cu flori din pastă de zahăr care seamănă izbitor cu cele din grădină

Mecanicul de locomotivă îndrăgostit de culori: a pictat peste 1.000 de tablouri. Casa bărbatului s-a transformat într-o expoziţie permanentă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite