Accident rutier în urma căruia o fetiţă a ajuns în comă la spital, muşamalizat de capii poliţiei bistriţene
0Judecătorii Tribunalului Cluj au decis că trei şefi din Poliţia bistriţeană vor ajunge după gratii pentru 30 de zile. Printre neregulile surprinse de procurorii DNA se numără şi ascunderea unui accident în urma căruia victimă a fost o fetiţă, care a ajuns la spital în stare gravă.
Tribunalul Cluj a decis că Ioan Ovidiu Mureşan (comisar-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud), Roberto Hasnăş (şeful Poliţiei Rutiere Bistriţa-Năsăud) şi Leon Cloşcă (şeful Poliţiei Năsăud) vor petrece următoarele 30 de zile după gratii, pentru abuz în serviciu. Avocaţii celor trei au contestat decizia luată de judecători.
Printre neregulile constatate de procurorii DNA se numără tăinuirea unui accident de circulaţie. La începutul lunii noiembrie 2014, Leon Fetti, şeful de post din comuna bistriţeană Dumitra, a comis un accident de circulaţie în care a fost implicată Ana Maria Moldovan, o fetiţă de 8 ani dintr-o familie de romi.
Lovită în staţia de autobuz
Şeful de post Leon Fetti încerca să întoarcă maşina de serviciu într-o staţie de autobuz în care se juca copila şi a lovit-o. Fetti nu a anunţat evenimentul la 112, ci i-a înştiinţat verbal pe comisarul-şef Ioan Ovidiu Mureşan şi pe şeful Poliţiei Năsăud Leon Cloşcă. Împreună, aceştia au hotărât să muşamalizeze accidentul. Evenimentul nu există în bazele de date ale IPJ Bistriţa-Năsăud, fiind făcut cunoscut de către procurorii DNA.
După ce a lovit fetiţa, şeful de post a dus-o la Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, cu maşina de serviciu, după cum arată procurorii. Când a ajuns la spital, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii spitaliceşti, fata era inconştientă, în comă traumatică.
„În data de 4 noiembrie a fost adusă o fată de 8 ani din Dumitra cu un traumatism cranio-facial acut, traumatism facial, comă post-traumatică. A fost internată în secţia de chirurgie, unde a urmat un tratament de stabilizare de 20 de ore, după care a fost transferată la Clinica de Chirugie Infantilă Cluj-Napoca“, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mihaela Mastan.
Întrebat dacă fata a fost implicată într-un accident rutier, purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti a spus: „La noi a fost adusă cu afirmativ cădere de la alt nivel, nu se pomeneşte nimic de vreun accident“. În prezent, Ana Maria este externată. Mama fetei are două explicaţii pentru incident: Ana Maria a căzut de pe o scară sau a fost lovită de o maşină, dar nu cea a şefului de post.
Au plătit pentru tăinuire
Mătuşa fetei, Maria Varga, a recunoscut, însă, că micuţa a fost lovită de o maşină, dar şi că au primit bani. „Nu a fost intenţionat, nu a vrut să o omoare. Nu a fost cu voia lui. A lovit-o, a ferit o căruţă, dar nu a fost cu voia lui. S-o dus la spital la fetiţă, s-o interesat de ea“, a declarat mătuşa fetiţei. Aceasta a mai dezvăluit faptul că mama fetiţei a primit 1.000 de lei de la şeful de post pentru a da mai departe medicilor. Întrebată dacă banii erau în schimbul tăcerii, mătuşa fetei a infirmat.
Şeful de post Leon Fetti a evitat presa în ultimele două zile, miercuri dimineaţa acesta încuindu-se în postul de poliţie până la plecarea jurnaliştilor. Când reporterii s-au îndepărtat, a profitat de moment şi a plecat cu maşina de serviciu. Leon Fetti nu a putut fi contactat telefonic.
Făceau legea infractorilor
Timp de jumătate de an, procurorii DNA au reuşit să surpindă nenumărate nereguli în activitatea celor trei, campion fiind şeful Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş, care a abuzat de funcţia deţinută de aproape 50 de ori din vară şi până acum.
De asemenea, în cazul lui Ioan Ovidiu Mureşan, procurorii susţin că acesta a fasificat acte de constatare şi raportare în cazul a mai multe accidente rutiere, din care au rezultat răniţi şi chiar morţi. Acesta a încercat să scape şi de taxa de mediu, falsificând cu ajutorul şefului Poliţiei Rutiere actele unui autoturism de teren. Ioan Ovidiu Mureşan i-a împiedicat pe agenţii din subordine să-şi facă treaba. Acesta a intervenit chiar în dosare penale, în încercarea de a proteja anumiţi inculpaţi.
Aceeaşi acuzaţie le este adusă şi lui Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere, şi lui Leon Cloşcă, şeful Poliţiei Năsăud. Cei doi au muşamalizat accidente rutiere, au determinat agenţii din subordine să sancţioneze persoane nevinovate şi să convingă martorii să mintă şi au închis ochii la transporturi de lemne cu documente de provenienţă false.
Puşcă de vânătoare şi maşină de teren
Procurorii DNA mai susţin că cei trei au primit cadouri însemnate de la omul de afaceri Traian Larionesi, în schimbul protecţiei şi a trecerii cu vederea a ilegalităţilor comise de el. Capii poliţiei bistriţene erau recompensaţi pentru colaborare cu puşti de vânătoare ce ajungeau să coste şi 17.000 de lei, maşini de teren, materiale de construcţii sau chiar forţă de muncă.
S-au anunţat şi noi nume la conducerea IPJ Bistriţa-Năsăud. Astfel, locul lui Ioan Ovidiu Mureşan în fruntea IPJ este luat de Olariu Liviu, fostul său adjunct, locul lui Roberto Hasnăş la Poliţia Rutieră este luat de Hădărean Şomlea Dorin, fostul şef al Biroului Drumuri Naţionale şi Europene, iar locul lui Leon Cloşcă la Poliţia Năsăud este luat de Câmpan Ilie, fost şef al Secţiei numărul 6 Poliţia Năsăud.
Vă mai recomandăm: