12 lucruri puţin cunoscute despre experienţele onirice. De ce femeile însărcinate îşi amintesc mai precis visele
0Mulţi dintre cercetători şi inventatori susţin că au descoperit diferite maşinării şi fenomene datorită viselor avute. Bebeluşii nenăscuţi visează şi ei, însă este vorba despre sunete şi atingeri, şi mai puţin despre imagini.
Visul fascinează de când lumea. Multe culturi asociază visele cu supranaturalul, cu mesaje de la zeităţi sau cu premoniţii. Adevărul.ro vă prezintă 12 curiozităţi despre vis:
-Faraonii egiptieni erau consideraţi fiii lui Ra, Regele Soarelui, iar visele lor erau considerate divine.
-Cercetătorii cred că şi bebeluşii care se află în pântecele mamei visează, însă visele lor se compun din sunete şi atingeri, asta din cauza lipsei de stimuli vizuali din pântece.
-80% dintre nou-născuţi petrec mare parte din zi şi din noapte visând.
-Elias Howe, (1819-1867) inventatorul maşinii de cusut susţinea că ideea acestei invenţii i-a venit în urma unui coşmar. Foarte mulţi cercetători şi oameni de ştiinţă au făcut descoperiri importante, în urma viselor.
-În medie, fiecare persoană are în medie 1.460 de vise anual, adică aproximativ 4 pe noapte.
-Nu există oameni care să nu viseze. Există însă destul de mulţi care nu îşi amintesc visele.
-Coşmarurile apar în toate culturile şi perioadele istorice. Tradus, „coşmar” înseamnă – a fi strivit de forţe demonice.
-Filosoful şi istoricul francez Michel Foucault (1929-1984) susţinea că visele sunt originea sufletului omului. Acesta mai spunea că visele despre moarte sunt cele mai importante, pentru că apar în momentul în care omul este împlinit cu viaţa sa.
-Visele ocupă un rol important în industria cinematografică, multe filme includ filme.
-Plasturii cu nicotină ar intensifica senzaţiile din vis.
-În general femeile însărcinate îşi amintesc mai mult şi mai des din visele avute. Cercetătorii cred că are legătură cu schimbările hormonale mari care au loc în sarcină.
-Preşedintele american Lyndon B Johnson (1908-1973) a avut toată copilăria vise despre paralizie, care au continuat în viaţa sa de adult.
Sursa: factretriever.com
Vă mai recomandăm:
20 de curiozităţi despre cofeină. Ce rol a avut în războaiele mondiale