10 obiecte indispensabile acum 50 de ani, care, în prezent, par inutile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plugul de lemn şi grapa cu dinţi sunt obiecte pe care le mai găsim doar în muzee. Dacă acum, la prima vedere, nu prea vedem utilitatea acestor obiecte, acum 50-100 de ani erau indispensabile mai ales în mediul rural.

Dacă acum 100 de ani ţăranul român nu-şi prea vedea viaţa fără plugul din lemn sau fără grapa care îl ajuta să spargă bulgării din pământ după ce ara, acum aceste obiecte par rupte din altă lume. Mare parte din obiectele care se foloseau acum jumătate de secol s-au transformat şi au evoluat. 

„Toate aceste obiecte au evoluat şi s-au îmbunătăţit. Multe dintre ele poate le întâlnim sub o altă formă, mult îmbunătăţită”, explică etnologul Mihaela Bolog, din cadrul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. 

Alături de Mihaela Bolog, am identificat o serie de obiecte care par inutile în zilele noastre, însă erau indispensabile acum 100 de ani:

1. Depănătoarea – gospodina de la ţară nu îşi vedea viaţa fără „depănătoare”, o ustensilă din lemn, care o ajuta să facă ghem lâna toarsă. Acum, pentru toate aceste procese există maşini care fac haina de la A la Z.

2. Plugul din lemn – iniţial a dispărut varianta din lemn a plugului, fiind înlocuit cu unul din metal, iar mai apoi, aratul a devenit sarcina utilajele agricole, care se dovedesc mult mai eficiente.

3. Grapa cu dinţi din lemn – această unealtă era folosită după arat, pentru a sparge bulgării de pământ. Grapa mai este întâlnită doar în muzee.

4. Cătărigii – papucii pentru zăpadă de acum 50 de ani. Aceste improvizaţii din lemn erau folosite de către ţărani atunci când aveau de parcurs porţiuni înzăpezite. 

5. Untăriţa – acum jumătate de secol, untul se făcea în casă, cu ajutorul unei unelte de bucătărie din lemn, în care se punea smântâna şi se bătea până când se transforma în deliciosul preparat.

6. Piua cu ciocane – este tot o unealtă din lemn, cu ajutorul căreia se realiza uleiul. Seminţele erau presate practic până când rezulta uleiul. Pentru a mânui această unealtă era nevoie de doi bărbaţi în putere.

7. Fierul de călcat umplut cu jăratic - Acesta este practic strămoşul fierului modern de călcat. 

8. Maşina de spălat manuală - Bunica maşinii mecanice de spălat rufe era din lemn şi se acţiona manual. Aceasta a putut fi întâlnită mai mult în comunităţile de saşi. 

9. Prăjitorul de cafea – Dacă acum cumpărăm cafeaua gata prăjită şi măcinată, acum jumătate de secol, amatorii licorii erau nevoiţi să facă singuri aceste operaţiuni. Prăjitorul de cafea era practic un recipient închis din lemn şi metal, în care se punea cafeaua şi care mai apoi era aşezat pe sobă. Pentru a evita arderea cafelei, aceasta trebuia învârtită folosindu-se o manivelă cu care era dotată.

10. Cămaşa cu poale – Acest obiect vestimentar, care a dispărut din mai toate gospodăriile ţărăneşti, este practic o cămaşă lungă. Aceasta făcea parte din costumul popular, peste ea punându-se zadiile. 

Vă mai recomandăm:

Primul primar român al Bistriţei, vizionarul burgului săsesc care a pus la punct canalizarea şi iluminatul public

FOTO Ce spun obiectele folosite de saşi despre personalitatea lor. Prăjitorul de cafea sau maşină de spălat, dovezi ale comodităţii saşilor bistriţeni

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite