Un poliţist local din Baia Mare, pe urmele lui Tibi Uşeriu: „Îmi doresc să trăiesc visul de a cuceri Cercul Polar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseele montane de la „Apuseni Ultra Race” l-au inspirat să obţină de două ori  titlul la categoria 40+. FOTO: Nagy Ivan
Traseele montane de la „Apuseni Ultra Race” l-au inspirat să obţină de două ori  titlul la categoria 40+. FOTO: Nagy Ivan

Antrenat în spirit liber şi în respect faţă de natură, Lorant Bitto, angajatul Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Baia Mare, îşi doreşte să calce pe urmele lui Tibi Uşeriu. În acest scop, se pregăteşte intens pentru participarea la ediţia de anul viitor a celui mai greu maraton din lume - 6633 Arctic Ultra. Un singur lucru îl ţine departe de visul său – costul ridicat al unei astfel de competiţii.

La 6 ani a deprins pentru prima dată tainele unui sport de echipă. Convins că poate face performanţă, tatăl său l-a dus la fotbal, domeniu sportiv care i-a adus nenumărate satisfacţii. A fost un jucător important pentru echipele Minerul Băiţa şi Someşul Satu Mare, când lotul din care făcea parte activa în Divizia C. La 26 de ani ghinionul l-a oprit din activitate. După o accidentare serioasă, s-a decis să plece în străinătate, unde timp de 10 ani a lucrat ca şi bodygard.

„Nu am lăsat deoparte sportul şi am practicat culturismul în acea perioadă. La 39 de ani, din dragoste faţă de Maramureş şi pasiunea pentru natură, m-am întors acasă. După ce am venit din Madrid, dintr-o aglomeraţie intensă, atras de ceea ce oferă muntele, am început să alerg. Împreună cu cei trei câini ai mei luam la pas fiecare potecă de munte sau fiecare traseu încă necunoscut”, spune Lorant Bitto.

În urmă cu şase ani, convins că sportul îi oferă satisfacţiile şi viaţa pe care şi-o doreşte, Lorant Bitto participă la primul maraton montan. În faţa lui era prima provocare. Un traseu de 42 de kilometri prin Munţii Călimani, la finalul căruia băimăreanul a obţinut locul XIII. Din acel moment a urmat şi ascensiunea, în ultimii cinci ani băimăreanul participând la peste 90 de maratoane. 

De două ori câştigător, la categoria 40+, al celui mai greu maraton din România

Doi ani la rând, în 2017 şi 2018, a obţinut locul I la categoria 40+ la cel mai greu maraton din România, „Apuseni Ultra Race”, singura competiţie din ţară organizată pe o distanţă mai mare de 100 de kilometri. La prima ediţie la care a participat şi-a testat limitele, traseul montan dificil, dar şi condiţiile meteo, punându-l în situaţii pe care nu şi le-a imaginat până atunci. A reuşit să parcurgă întreg traseul în 34 de ore şi 38 de minute. În spate a lăsat situaţii grele în care s-a confruntat cu furtuna sau cu prezenţa animalelor sălbatice.

„Concursul a fost unul foarte greu, cu elemente de orientare şi nu mă aşteptam să ies învingător din luptă. Traseul a fost unul dificil, peste 24 de ore a plouat continuu, iar la peste 1.800 de metri altitudine a nins. Una dintre cele mai grele experienţe în acest concurs a fost faptul că, după 15 ore de alergat în ploaie şi lapoviţă, la un punct de control am fost nevoit să mă opresc pentru că intram în hipotermie. Mi-am pus foiţa de supravieţuire şi după ce m-am odihnit o oră şi jumătate am pornit din nou la drum. Traseul a necesitat şi cunoştinţe de alpinism, la Cheile Galbene fiind nevoit să escaladez un versant”,a spus Lorant Bitto.

Se antrenează cinci zile pe săptămână şi în medie reuşeşte să alerge 100 de kilometri. Visul lui nu se opreşte însă aici şi îşi doreşte să îşi demonstreze că poate mult mai mult. 

„Intenţionez să particip anul viitor în martie la cel mai greu maraton din lume - 6633 Arctic Ultra. Îmi doresc să particip pentru că vreau să îmi depăşesc traseele câştigate până acum, cel mai lung fiind de aproximativ 200 de kilometri. Purtând discuţii cu alţi participanţi, am aflat că este un maraton foarte greu, unde psihicul este cel mai important. De asemenea, un rol esenţial îl are şi echipamentul. Mă ţine deoparte doar costurile care implică o asemenea participare, dar sper că prin sponsorizări să ajung să îmi îndeplinesc visul. Merg la 6633 Arctic Ultra motivat să câştig, nu doar să particip”, spune Lorant Bitto.

Costurile participării la cel mai greu maraton din lume se ridică la aproximativ 10.000 de euro. Până să ajungă la linia de start de la 6633 Arctic Ultra, băimăreanul în vârstă de 45 de ani va alerga şi la ediţia din acest an a maratonului „Apuseni Ultra Race”, unde îşi doreşte să obţină titlul pentru al treilea an consecutiv la categoria sa de vârstă. Din cauza unei operaţii, anul acesta a stat deoparte de competiţii, dar va reveni pe traseele montane în luna iunie pentru a se pregăti intens. 

În toată această luptă, Lorant Bitto îl are aproape pe fiul său în vârstă de 11 ani, Edgar.

„Material nu câştig nimic din toate aceste competiţii, de multe ori costurile fiind mai mari decât premiile obţinute. Sper doar ca pentru cei tineri care vin din urmă să fiu un exemplu şi să facă sport şi ieşiri în natură. Mişcarea înseamnă sănătate. Acesta să fie câştigul meu şi al altora”, a mai adăugat Lorant Bitto. 

Citeşte şi

Jurnaliştii spanioli, impresionaţi de frumuseţea a trei sate din Maramureş

Cât de important este sportul în viaţa copiilor. „Timpul liber e un dezavantaj“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite