Top 6 plante medicinale care ne scapă de infarct. De ce este supranumit păducelul „prietenul inimii“
0Tensiunea arterială, supranumită şi ”ucigaşul silenţios al vârstnicilor”, este una din cele mai comune suferinţe ale românilor. Cea mai mare parte a persoanelor ajunse la vârsta a treia au tratament pentru tensiunea arterială. Există însă şi plante de folos.
Lăsată netratată, hipertensiunea arterială afectează vasele de sânge şi poate duce la accident vascular sau infarct. Însă pe lângă medicamentele recomandate de medic, câteva plante pentru ceai pot fi de folos în tratarea acestei afecţiuni.
Talpa gâştii este una din cele mai cunoscute plante de ceai cu efect de a scădea tensiunea. După cum arată chiar denumirea ei latină - Leonurus cardiaca, are efect asupra inimii. Reduce tensiunea arterială şi ritmul bătăilor inimii şi are efectul calmant asupra sistemului nervos.
Păducelul se mai numeşte şi „planta inimii”. Efectul ei este de a creşte forţa muşchiului cardiac, prin dilatarea vaselor de sânge. Îmbunătăţeşte irigarea şi oxigenarea inimii, scade aritmia şi tensiunea, dar şi colesterolul. Are, de asemenea, efect sedativ.
Vâscul este o plantă parazit care creşte pe copacii bătrâni. Spre deosebire de celelalte plante, vâscul are efectul de a regla tensiunea şi bătăile inimii. Procesul este acelaşi, de dilatare a vaselor de sânge. Este recomandat şi în cazul tensiunii oscilante.
Valeriana este o altă plantă cu efecte în reducerea tensiunii, însă aceasta are un efect sedativ şi induce somnul, reducând şi bătăile inimii. Este recomandată în nevroze, palpitaţii, colici stomacale de natură nervoasă, insomnii, tulburări de menopauză.
Scăderea colesterolului duce la reglarea tensiunii
Acestea sunt plante care reglează sau coboară tensiunea în mod direct, însă spcialiştii spun că există plante care pot regla tensiunea, acţionând asupra coleerolului. ”Păpădia poate fi considerată o plantă care ajută la reglarea tensiunii, pentru că ajută la eliminarea colesterolului, este detoxifiant şi, indirect, duce la reglarea tensiunii.
Claudia Tuns si Mariana Moldovan, farmaciste consultate în realizarea articolului
Mai sunt plantele care ajută la curăţarea vaselor de sânge, care au ca efect tot reglarea tensiuni.
"Brusturele, de exemplu, nu este recomandat pentru scăderea tensiunii, dar are acest efect indirect”, sune Claudia Tuns, absolventă de Farmacie, specialist în plantele medicinale.
Aceasta arată că atunci când se curăţă vasele de sânge, fluxul de sânge este mai mare şi tensiunea se reglează. ”Colesterolul este depus pe vase de sânge şi atunci fluxul sanguin nu mai este acelaşi, iar inima încearcă să împingă şi, astfel, tensiunea creşte”, explică, ea, fenomenul.
Recomandare: ceaiurile şi medicaţia nu se exclud una pe alta
O recomandare foarte importantă vine din partea farmacistei, specialistă în plantele medicinale. Ceaiurile care se beau merg în paralel, nu se exclud unul pe altul. Este o mare greşeală. Pentru că ceaiurile au efect timp mai îndelungat, numai că asupra ficatului, medicamentele au o oarecare toxicitate. Dar medicaţia şi ceaurile se iau în paralel, după care, se pot scădea din dozele medicaţiei şi durează cel puţin jumătate de an până se poate renunţa la medicamente, cu condiţia să nu fie boli foarte grave”, atrage ea atenţia.
Mai puteţi citi: