Primele „medalii” din sportul băimărean au fost, de fapt, obiecte de valoare. Echipa de fotbal a jucat un meci contra Real Madrid

0
Publicat:

Sportul băimărean are o istorie lungă și complexă. Primul club sportiv s-a înființat încă la începutul secolului trecut. Primul stadion s-a aflat la marginea orașului, iar construcția stadionului pe actualul amplasament a stârnit reacții negative la acea vreme.  

Echipa de fotbal din Baia Mare, 1921. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Echipa de fotbal din Baia Mare, 1921. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Sportul a devenit parte din viața noastră a tuturor și nu doar ca o formă de agrement sau divertisment, cum era văzut cu secole în urmă. Astăzi, recomandările medicilor vizează sportul și mișcarea fizică drept o modalitate de a ne menține sănătoși.

Cu toate acestea, de aici și până la a face sport de performanță este cale lungă. Cu ani în urmă, sportul de performanță nu era la fel de prolific ca astăzi, însă oficialii vremii se străduiau să încurajeze tinerii să practice sport, motiv pentru care încă din 1912 este înregistrat oficial primul club sportiv din Baia Mare.

„Ieșiri în natură”, anii 1900. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
„Ieșiri în natură”, anii 1900. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Începuturile sportului băimărean le regăsim consemnate documentar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În ultimul deceniu al secolului mai sus amintit, în presa băimăreană au apărut articole de popularizare a sportului. Erau subliniate efectele binefăcătoare ale exerciţiilor fizice asupra organismului. De altfel cluburile existente deja (neoficial) organizau dese «ieşiri în natură», excursii pe jos sau cu bicicleta, în timpul cărora se desfăşurau serbări câmpeneşti care cuprindeau inevitabil jocuri şi concursuri sportive”, arată Lucia Pop, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie (MJIA) Maramureș.

Premii cel puțin interesante

Astfel primele întreceri sportive se bucurau de atenția tuturor, și nu doar fotbalul, ci și alte discipline sportive. „Alături de fotbal se acorda mare atenţie şi altor manifestări sportive precum: gimnastica (ridicarea şi aruncarea greutăţilor), rezistenţa la alergare, fuga dată de ştafetă, saltul în înălţime etc.”, mai arată muzeografa.

Dar premiile pentru cei victorioși nu erau întotdeauna medalii, în forma pe care o cunoaștem azi. „Uneori răsplata îmbrăca forme cel puţin neobişnuite pentru zilele noastre, spre exemplu: pentru saltul la înălţime s-a primit o cupă de argint pe care câştigătorul o poate folosi un an de zile sau pentru săritura în lungime (pentru trei metri) s-a acordat un inel de aur valoros. Interesant este faptul că toate aceste «medalii» au fost expuse într-unul din magazinele oraşului, pentru a fi văzute de toți membrii comunităţii”, mai explică ea.

Potrivit documentelor, primul club sportiv s-a înființat în Baia Mare în 18 aprilie 1912. În anul 1914 au fost adăugate noi discipline precum fotbalul și tirul, iar după anul 1918, mai precis pe 1 iunie 1921 (după unirea Trasnilvaniei cu România) s-a constituit un nou club sportiv oficial, și anume Clubul Sportiv Baia Mare (C.S.B)

Echipă în creștere

Stadionul de azi care poartă numele fostbalistului „Viorel Mateianu” nu a fost întotdeauna pe acest amplasament. Potrivit documentelor, vechea arenă se găsea la capătul străzii Mihai Eminescu (de azi), la ieșirea din oraș spre Groși, în zona vechiului târg.

Terenul era impropriu, deoarece era plin de gropi cu tribuna improvizată din scânduri sprijinite pe butoaie de bere. Sportivii trebuiau să vină îmbrăcaţi de acasă, neexistând un spaţiu destinat echipării (vestiar). Cu toate aceste greutăți, cel puţin în domeniul fotbalului, clubul băimărean s-a afirmat foarte repede, ridicându-se de aici jucători care în foarte scurt timp au devenit vedete”, mai arată muzeografa.

Vestiarul “Asociaţiei de patinaj” (Câmpul Claustrului azi Câmpul Tineretului), anii ʼ20 FOTO MJIA
Vestiarul “Asociaţiei de patinaj” (Câmpul Claustrului azi Câmpul Tineretului), anii ʼ20 FOTO MJIA

În 1922, când a început construcția noului stadion pe amplasamentul pe care se găsește și azi, comentariile au fost destul de acide. Motivul a fost acela că zona e prea frumoasă pentru a fi „stricată” cu construcția unui stadion.

Ca de obicei, când se construiește ceva nou, au apărut, și atunci, reacții nefavorabile din partea populaţiei care era de părere că locul în care s-a ridicat arena nu era bun deoarece aceasta «mutila pitorescul peisaj băimărean» (la poalele Dealului Florilor unde există şi azi). Vestiarul a fost pus la dispoziţie de către Asociaţia de patinaj, până la rezolvarea problemei”, mai arată ea.

Lucrări la noul stadion

Arena a fost inaugurată pe 9 aprilie 1923 printr-un meci de fotbal, un an mai târziu aici jucându-se prima confruntare de campionat (C.S.B. cu Olimpia Satu Mare).

Emblema Clubuluio sportiv „Phönix”. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Emblema Clubuluio sportiv „Phönix”. Colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

Sub patronatul minelor, în 1927 s-a înființat încă un club sprotiv SC Tricolor, iar în anul 1935 s-a înființat clubul Phöenix. De altfel numele acesta a fost asociat cu combinatul metalurgic din Baia Mare, înființat în 1907.

Stadionul a fost modernizat în anii ʼ50.

Interesant este istoricul terenului sportiv «Tricolor» care era, de fapt, vechea arenă (din 1922), de la poalele Dealului Florilor. După îndelungate încercări, lucrările de mărire și amenajare au fost începute în anul 1946, au fost finalizate în anul 1953, obiectivul sportiv fiind inaugurat în vare aceluiași an, pe 9 august 1953, cu numele Stadionul «23 August». Din anul 2010, acest complex sportiv, mult îmbunătățit dar probabil nu suficient, poartă numele de Stadionul «Viorel Mateianu»”, mai arată muzeografa.

Echipă de succes în anii ʼ80

Mai trebuie menționat că fotbalul băimărean a avut o istorie îndelungată și de succes. Dacă ne referim strict la fotbalului băimărean, se presupune că pentru prima dată a fost adusă o minge de fotbal aici, în 1896, de către austriacul Carl Freund, care s-a stabilit aici, fiind unul dintre fondatorii Școlii de pictură băimăreană.

Alte surse arată că cel care ar fi adus mingea de fotbal pentru prima dată aici ar fi fost englezul George Johnson, angajat la Direcția Minelor, în 1898. Cert este că cei doi, în perioada 1896-1898 au inițiat și organizat un grup de tineri, formând prima echipă de fotbal din Baia Mare.

Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului, anii 1946 FOTO MJIA
Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului, anii 1946 FOTO MJIA

Primul club de fotbal este înființat în 1903, sub numele „Fotbal Club Baia Mare”. Date despre acest club au fost relatate în presa vremii.

Cea mai fructuoasă perioadă a echipei a fost în anii ʼ80. În sezonul 1982-1983 echipa Fotbal Club Baia Mare a ajuns în Cupa Cupelor, deoarece a fost finalistă în Cupa României în sezonul 1981-1982. Sorții au decis ca în primul tur al Cupei Cupelor echipa FC Baia Mare să întâlnească celebra echipă Real Madrid.

Echipa Real Madrid a ajuns la Baia Mare cu un avion charter iar imediat după terminarea partidei, delegația spaniolă s-a întors la Madrid.

Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului, anii 1946 FOTO MJIA
Aspecte din timpul lucrărilor de reamenajare a stadionului, anii 1946 FOTO MJIA

În 15 septembrie 1982 în primul tur din Cupa Cupelor, disputat la Baia Mare pe „Stadionul 23 August” în fața a 25.000 de suporteri FC Baia Mare-Real Madrid, meci finalizat cu scorul de 0-0.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite