Operațiune dificilă pentru salvarea ucrainenilor rătăciți pe munte. Căutările au fost reluate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operațiune dificilă pentru salvarea celor șase ucraineni rătăciți pe munte. Salvamont Maramureş a anunţat că doi dintre aceștia, au fost predaţi la ambulanţă. Căutările au fost reluate duminică dimineață, fiind găsită încă o persoană.

Operațiune dificilă pentru salvarea grupului de ucraineni FOTO Arhivă Adevărul
Operațiune dificilă pentru salvarea grupului de ucraineni FOTO Arhivă Adevărul

Operaţiunea de salvare a cetăţenilor ucraineni din zona Vârful Pop Ivan din Munţii Maramureşului a fost reluată duminică dimineaţa, anunţă Salvamont Maramureş.

"Au plecat pe munte cinci salvatori montani plus patru poliţişti de frontieră. Merg să îl extragă şi să îl evacueze pe primul rănit la care avem coordonate. S-a reuşit localizarea celui rănit. Mulţumim STS Maramureş şi Poliţiei de Frontieră Maramureş pentru eforturile de a-l localiza pe cel rănit. Omul e în viaţă, conştient, în hipotermie", precizează Salvamont Maramureş, pe pagina sa de Facebook.

Doi ucraineni, salvați sâmbătă noaptea

Anterior, sursa citată anunţa că doi dintre cetăţenii ucraineni, care au solicitat sâmbătă ajutorul în zona Vârful Pop Ivan din Munţii Maramureşului, au fost predaţi la ambulanţă.  

"Acţiune încheiată cu retragerea salvatorilor din teren la ora 2,30. Doi ucraineni predaţi la ambulanţă, alţi 3 porniţi la vale din zona de frontieră nu au fost găsiţi (probabil curând vor ajunge la Poliţia de Frontieră care face permanenţă în zona Crasna Vişeului - la cabana Paltinu' - au refuzat să dea o localizare fiind speriaţi că ar putea fi interceptaţi şi probabil au ales să se descurce singuri), iar unul care e mai rău (accidentat) nu a putut fi localizat fiindcă a refuzat să coopereze cu STS şi a rămas pe munte. Acţiunea de căutare - salvare se reia dimineaţă la 8,30", precizează Salvamont Maramureş, pe pagina sa de Facebook.

S-au pierdut la o altitudine de 1.800 de metri

Sâmbătă, salvatorii maramureşeni erau informaţi, printr-un apel la 112, în legătură cu o situaţie din zona Vârful Pop Ivan - Munţii Maramureşului: patru cetăţeni ucraineni, care nu puteau fi localizaţi, dar care se aflau pe partea română, la o altitudine de peste 1.800 de metri, cu probleme medicale (unul dintre ei având o fractură de membru inferior), au solicitat ajutor de urgenţă.

"După o căutare de mai bine de 7 ore, echipele de salvatori s-au retras din teren din cauza condiţiilor meteo extreme (ceaţă densă cu vizibilitate sub 5 metri şi ploaie torenţială pe tot parcursul căutărilor). Până la urmă au fost 6 cetăţeni ucraineni. Informaţiile pe toată perioada acţiunii au fost extrem de contradictorii în ceea ce priveşte numărul cetăţenilor ucraineni şi totodată starea lor", a menţionat Salvamont Maramureş. 

Unul dintre ei a căzut într-o prăpastie

Alarma pentru salvarea grupului de transfugi s-a dat sâmbătă, 24 decembrie, în jurul prânzului.

"În jurul orei 14.15, la ITPF Sighetu Marmației s-a primit un apel telefonic de la un cetățean ucrainean, care a informat despre faptul că un grup de patru cetățeni ucraineni au trecut linia de frontieră pe direcția vârfului Pop Ivan, au dat de o prăpastie, iar unul dintre ei și-a rupt piciorul și solicită ajutor, deoarece nu se poate deplasa. Au fost informați reprezentanții Salvamont Maramureș, I.S.U. Maramureș și I.P.J. Maramureș”, arată Poliția de Frontieră Sighetu Marmației.

O patrulă din cadrul SPF Poienile de Sub Munte a pornit în căutarea acestora în zona de responsabilitate, însă este o zonă foarte periculoasă, cu ceață și cu risc mare de avalanșă.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite