Note informative ale maramureşenilor din perioada comunistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnătorii maramureşeni trimiteau zeci de note informative FOTO: Arhivă
Turnătorii maramureşeni trimiteau zeci de note informative FOTO: Arhivă

Perioada comunistă a făcut ca fiecare judeţ să fie îndeaproape urmărit de către turnătorii securităţi. Nici judeţul Maramureş nu a fost ocolit, aici mai multe persoane fiind puse să raporteze de fiecare dată când observau ceva ciudat. Unul dintre cei mai activi a fost Vasile Moş, recrutat încă din perioada armatei.

Alegerea lui Nicolae Ceauşescu, în data de 23 martie 1965 în fruntea partidului, coincide cu adoptarea unei noi constituţii şi a unui nou cod penal. Printre altele, una dintre schimbările majore aduse de noul cod este renunţarea la sintagma de „infracţiuni contrarevoluţionale” şi înlocuirea ei cu cea de „infracţiuni contra securităţii statului”. Noua politică ceauşistă pune accentul pe educarea populaţiei în scopul apărăririi valorilor socialismului.

Din dorinţa de a obţine un control total din partea statului, regimul comunist a reuşit să realizeze o compartimentare perfectă a informaţiilor. O adevărată reţea de unităţi şi personal avizat în colectarea şi transmiterea datelor a fost stabilită în fiecare judeţ al tării. Orice persoană considerată de interes, care se presupunea că a încălcat sau că doreşte a aduce prejudicii de orice fel sistemului era îndeaproape urmărită. O atenţie deosebită era acordată persoanelor cu funcţii importante, care puteau prezenta un interes pentru spionajul străin. Astfel în 1969 lt.-col. Hriţan Nicolae, şeful I.S.J. Maramureş, afirma următoarele: „baza de lucru din această categorie, pe raza judeţului, este compusă din un număr de 116 elemente. Majoritatea sunt specialişti, intelectuali, funcţionari şi pe poziţii în sectoare vulnerabile ale economiei judeţului. Din baza de lucru, 13 sunt urmărite în acţiuni, 34 în mape, iar 43 de elemente sunt luate în studiu”. 

Şi persoanele dornice de a emigra sau care aveau legături cu cei aflaţi în afara ţării erau în permanenţă urmăriţi. O notă informativă în acest sens explică „acţiunile informative «Gospodina» şi «Chingarii» au fost lucrate timp de mai mulţi ani, pentru ca în final să rezulte că urmăriţii, primul are intenţia de emigrare în Occident, iar al doilea întreţine relaţii cu caracter familial cu rudele sale din exterior”.

Unul dintre cei mai cunoscuţi turnători ai securităţii maramureşene era Moş Vasile, având numele conspirativ “Roland”. Acesta, în calitate de colaborator al Inspectoratului Judeţean de Securitate Maramureş a oferit înformaţii despre personalul şi elevii liceului numărul 3 din Baia Mare. Acesta consemnează “este surprins discutând cu fiica lui, elevă, în limba germană…Adesea este văzut purtând discuţii în limba germană…Prof. are rudenii în Ungaria…De asemenea şi dânsul a fost de câteva ori în Ungaria”. Tot el informează despre nemulţumirile unui cuplu de medici din cadrul spitalului judeţean “încadraţi ca şi cadre medii la Serviciul de Chirurgie, respectiv Neurologie, le-a fost atribuită o locuinţă în municipiu…se dovedesc nemulţumiţi privind receptivitatea conducerii unităţii în soluţionarea problemei spaţiului de locuit, privesc cu oarecare ironie şi nu totdeauna înţeleg greutăţile prin care trec în ceea ce priveşte aprovizionarea cu cele de trebuinţă familiei”.

Citeşte şi:

Folkistul Ducu Bertzi, colaborator al Securităţii sub numele „Daniel“

Cutremurătoarea spovedanie a unui torţionar: "În sinea mea jubilam văzându-i cum tresăreau de frică atunci când intram pe secţie"

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite