Încondeierea ouălor în Maramureș. Obiceiul arhaic, păstrat la Muzeul Satului din Baia Mare

0
Publicat:

La Muzeul satului din Baia Mare are loc un eveniment menit să ducă tradiția mai departe, aceea de a încondeia ouă. Astfel, sunt invitați copiii și nu doar ei, să învețe meșteșugul care în Maramureș se mai păstreasă doar în Țara Lăpușului.

Femeile bătrâne îi învață pe copii să încondeieze ouă  FOTO  Muzeul Satului Baia Mare
Femeile bătrâne îi învață pe copii să încondeieze ouă FOTO Muzeul Satului Baia Mare

Evenimentul are loc luni, 29 aprilie 2024, de la ora 11.00 și este organizat „după rânduială”, în Săptămâna Mare.

Din dorința de a păstra obiceiurile din lumea satului și de a le transmite atât celor mari, cât și celor mai mici membri ai familiei, în acest an, vă propunem să participați la atelierul nostru alături de cineva drag. Noi vă așteptăm să descoperiți împreună tainele acestui meșteșug păstrat și astăzi în Țara Lăpușului și să petreceți timp de calitate alături de cei dragi, pentru a crea amintiri de neuitat”, transmite muzeografa Gabriela Filip. 

Veche tradiție în Maramureș

Încondeiatul ouălor s-a păstrat din generație în generație, ca și vopsitul ouălor cu coji de ceapă. Această activitate are loc de obicei în Joia Mare, iar femeile bătrâne încă își amintesc cât de riguroase erau restricțiile mai demult. Pentru că în Vinerea Mare nu era permis să se lucreze nimic, toate aceste activități erau pregătite de joi. Bucatele care puteau fi păstrate erau erau semipreparate, iar cele care erau persisabile se găteau în ultimul moment.

Vopsitul sau „împistritul” ouălor era una dintre aceste activităţi care se putea face de joia. Ouăle, odată fierte, puteau fi păstrate în cămară până când erau consumate. De asemenea, pâinea sau „copturile” se făceau de joi, pentru a nu se aglomera prea mult ziua de sâmbătă.

Denumirea de „ouă încondeiate” vine de la faptul că pe vremuri, femeile foloseau condeiul (sau penița), pe care îl înmuiau în ceara fierbinte, apoi desenau diferite modele pe oul fiert. Astăzi au un instrument special făcut pentru această activitate. După fiecare model desenat, oul este vopsit cu o culoare diferită. Apoi este realizat un alt model, și urmeză o nouă vopsire, cu oculoare mai închisă. Astfel, după ce operațiunea este repetată de trei sau patru ori, la final, când ceara este curățată, modelele care rămân pe acele ouă încondeiate au culori diferite.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite