Fructele de pădure ale Maramureşului ajung în Germania. Nemţii fac siropuri, gemuri sau pireuri din ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recoltarea fructelor de pădure a început déjà de ceva vreme în judeţul Maramureş, primele tone de afine şi mure luând calea exportului. Direcţia Silvică Maramureş şi-a propus să colecteze nu mai puţin de 60 de tone de afine, respectiv 60 de tone de mure.

Toate cantităţile vor merge direct în Germania, de unde nemţii vor face gemuri, siropuri sau pireuri care mai apoi vor ajunge, prin firmele de retail, pe piaţa din România.

Preţul perceput pentru un kilogram de afine se ridică la 6 lei, kilogramul de mure ajungând la 1,5 lei.

“Suntem în plin sezon de recoltare a fructelor de pădure. Se caută aproape toate sortimentele de fructe de pădure. Am început cu afinele, unde sezonul e pe final, suntem în plin sezon de recoltare a murelor. 

Ca şi cantităţi pe care ni le-am propus, vorbim de 60 tone de afine, tot 60 de tone la mure, porumbe – 40 tone, măceşe - 20 tone şi probabil că vom găsit vreo 20 de tone şi de scoruşe. Până la această dată am recoltat 42 de tone de afine, din care s-au livrat déjà 21 de tone, am recoltat 35 tone de mure şi campania merge în continuare.

Nu vorbim aici neapărat de câştig, ci de o tradiţie şi de un mod de valorificare a produselor pe o piaţă pe care şi noi suntem operatori alături de alţii. La cantităţile enumerate vorbim de 150-200.000 euro, dintre care circa 60% se duc către cetăţeni la achiziţie. 

Valoarea cea mai mare a acestei cifre de afaceri se duce către comunităţile locale, diferenţa reprezintă nişte cheltuieli de livrare, ambalare ş.a.m.d. Direcţia Silvică are şi ea un profit, dar nu asta ne interesează în mod special”, a declarat Cosma Marcel, Direcţia Silvică Baia Mare.

“În primul rând că avem şi certitudinea încasării banilor, am încercat şi cu firme din România, dar am avut mari probleme. Producem o marfă de industrie, nu una de consum, avem şi calitate. Fructele ajung în Germania, unde nemţii fac acolo siropuri, concentrate, arome, piureuri, practic folosesc tot fructul”, a adăugat Cosma Marcel.  

Germania nu este singura ţară care achiziţionează aceste produse. Există şi firme din Austria, Olanda sau Italia. Culmea este că aceste produse se întorc în România sub forma finită.

 “Fructele de pădure se introduce în camera de răcire, după 12 more le introducel la frig, la minus 40 de grade, le ţinem circa 24 de ore care să ajungă la temperatură, se scor lădiţele, se împachetează în saci plastifiaţi de 25 kg, după care se împachetează pe europaleţi. Transportul se face la fiecare 21 tone pe care le avem în stoc”, a declarat ing. Radu Bud,  de la Ocolul Silvic Baia Sprie.

Sezonul fructelor de pădure – mană cerească pentru unii

Dacă pentru unii vara este sezonul concediilor, pentru mulţi maramureşeni această perioadă este un bun prilej de a câştiga un ban cinstit, prin muncă. Fie că vorbim de Pasul Gutâi sau de zona Cavnic, pot fi zărite familii care şi-au montat câte un cort şi toată vara şi-o petrec culegând mure sau afine. 

În fiecare dimineaţă, la primele sclipiri ale soarelui, culegătorii din aceste zone sau veniţi din alte zone pleacă spre locurile unde ştiu că pot aduna cantităţi semnificative de mure sau afine, pentru care vor primi pentru fiecare kilogram de afine câte 6 lei de la centrul de colectare din imediata apropiere. 

Oamenii pot câştiga şi câte 1.000 de lei pe săptămână. Pot fi zărite persoane de toate vârstele, de la copii de 10 ani la bătrâni de 60 sau 70 de ani, pentru care munca nu e o ruşine, indiferent de vârstă.

“Da’ ce putem face? Merem şi culegem afine, mure, zmeură dacă găsim...Nu e muncă uşoară să ştiţi, da’ trebe un ban în casă la fiecare. Ne trezim dimineaţa, luăm coşurile, pieptenele şi plecăm. Când umplem ce avem venim şi le ducem acolo, la centru şi luăm banii. Vedem pentru ce muncim.

Avem zile când câştigăm 300 lei, avem zile când luăm şi 500 lei, depinde de multe, dar e bine. Greu, frumos, dar nu avem ce face”, ne declară Ion, unul dintre culegătorii aflaţi în zona Cavnic.

“Nu ne plângem, că trebe să facă cineva şi treaba asta. Noi în fiecare an venim, culegem afine, zmeură, ciuperci, tot ce găsim şi putem lua un ban pe ele. Unde să mergem dacă nu avem locuri de muncă? Să dăm în cap? Ce să facem? Ne adunăm banii, avem grijă de ei, muncim, ne place ce facem şi asta e” – spune una din femeile aflate la cules de afine în zona Cavnic.

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite