FOTO Mica Unire, sărbătorită şi-n Maramureş. Cântece patriotice, speechuri plictisitoare şi tradiţionala Horă a Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mica Unire de la 1859 a fost sărbătorită şi în Maramureş printr-o serie de manifestări care au avut loc în mai multe locaţii din judeţ. Nu au lipsit speechurile plictisitoare legate de acest eveniment, cuvinte mari rostite cu atât de multă uşurinţă de autorităţi locale şi judeţene.

Sâmbătă, 24 ianuarie a.c., Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Maramureş a participat la manifestările cultural artistice dedicate „Zilei Unirii Principatelor Române” care s_au desfăşurat în incinta Palatului Administrativ din municipiul Baia Mare. 

La manifestarea din holul Palatului Administrativ din Baia Mare au participat ing. Anton Rohian - prefectul judeţului Maramureş, Zamfir Ciceu - preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Istvan Ludescher – viceprimarul municipiului Baia Mare, senatori şi deputaţi de Maramureş, comandanţi şi şefi ai unităţilor şi instituţiilor aparţinând Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Garnizoana Baia Mare, reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai cadrelor militare în rezervă şi ai veteranilor de razboi.

Corul bărbătesc din Finteuşul Mare a interpretat cântece patriotice, iar la finalul manifestării, Fanfara Municipală a asigurat fondul muzical pentru obişnuita Horă a Unirii. Mica Unire nu a trecut neobservată şi în şcolile băimărene. Vineri, 23 ianuarie 2015, elevii Şcolii Gimnaziale ”Ion Luca Caragiale” din Baia Mare (director prof. Radu Bogoviţ, dir.adj.prof. Eugenia Pampa) au marcat Ziua Principatelor Române printr-o activitate interdisciplinară organizată de elevii claselor a III-a A, a IV-a B, a VII-a A şi a VIII-a B coordonaţi de prof. istorie Mihaela Gherheş, prof. Eugenia Pampa – clasa a III-a A, prof. Cristina  Roman, clasa a IV-a B. 

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a sub coordonarea prof. Mihaela Gherheş au pregătit portofolii tematice legate de evenimentul de la 24 ianuarie 1859. Elevii clasei a III-a A au prezentat  sceneta ”Moş Ion Roată şi Unirea”,  iar cei din clasa a IV-a B au pregătit un scurt recital de poezie. La finalul activităţii, elevii prezenţi s-au prins într-o horă pe versurile cântecului  ”Hora Unirii”. Mica Unire de la 1859 nu putea fi trecută cu vederea la Şcoala nr. 17 din Baia Mare, care poartă numele lui Alexandru Ioan Cuza. Aici elevii au prezentat un program artistic de neuitat pentru cei prezenţi. 

Citeste si: Mica Unire de la 1859, sărbătorită la Centrul Cultural Sighet prin muzică populară

Mica unire de la 14 noiembrie 1878. Ziua când Dobrogea a revenit la patria-mamă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite