Efectul Gloria, surprins în Munții Rodnei. Fotografia impresionantă a iluziei optice extrem de rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul întâlnit pe crestele munților și se produce în condiții extrem de rare. Apare ca o umbră a unui om în interiorul unui cerc luminos ca un curcubeu, proiectată pe un nor de ceață.

image

Efectul Gloria este un fenomen optic ce poate fi surprins extrem de rar, pe crestele munților. Iluzia optică a fost surprinsă recent pe creasta Munților Rodnei, de către inginerul silvic Geo Moldovan, indică pagina de socializare a Romsilva.

Imaginea spectaculoasă se mai numește „spectru montan” sau ”spectrul Brocken” și are o explicație științifică.

Iluzia oprică a fost observată pentru prima dată de către Johann Silberschlag în 1780. Este vorba despre umbra celui care observă fenomenul.

Pentru producerea iluziei, persoana trebuie să se afle deasupra unui strat de nori sau ceață, în direcția opusă Soarelui. Particule de apă din nori sau ceață vor avea un efect de lupă. Cu cât stratul de nori este mai jos, cu atât umba va părea mai mare.

În plus, dacă norul constă din picături de apă împrăștiate înapoi, o zonă luminoasă numită Heiligenschein și inele de lumină colorată cu halo, numite „glorie”, pot fi văzute în jurul capului sau a siluetei spectrului. De obicei, spectrul apare în lumina opusă direcției Soarelui, în punctul antisolar, potrivit wikpedia.org.

Fenomen confundat cu un curcubeu

Uneori, fenomenul Gloria este confundat cu un curcubeu, datorită imaginii unor inele concentrice care se estompează spre exterior și sunt de culoare roșie la interior și mai albăstrui spre centru. Datorită acestui aspect, fenomenul este uneori confundat cu un curcubeu circular, dar acesta din urmă are un diametru mult mai mare și este cauzat de diferite procese fizice. Gloriile apar din cauza interferenței undelor luminii refractate intern în picături mici.

Astfel de momente sunt foarte rare, însă au mai fost observate pe crestele munților, de-al ungul anilor.

Denumirea „Gloria” vine de la haloul care se formază în jurul capului umbrei. Astfel sunt reprezentate imaginile sfinților, de unde vine și asocierea.

Pe de altă parte, denumirea de „Brocken” vine de la Vârful Brocken din Germania, aflat în Munții Harz. Se pare că aici sunt îndeplinite cel mai adesea toate condițiile pentru formarea acestui fenomen optic unic și tot aici a fost întâlnit cel mai adesea acest fenomen optic.

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite