Două surori însărcinate din Maramureș au intrat în comă, după ce s-au spălat pe păr cu o soluţie toxică. Una dintre ele e intubată şi riscă să-şi piardă copilul
0Două surori din Groșii Țibleșului, ambele însărcinate, au ajuns în stare extrem de gravă la spital după ce s-au spălat pe păr cu o substanţă folosită la deparazitarea animalelor. Alţi doi copii, de 3 şi 7 ani, au fost şi ei preluaţi de medici, pentru că au inhalat vaporii toxici.
Mai multe echipaje SMURD, dar și de terapie intensivă mobilă au ajuns în localitatea maramureşeană Groșii Țibleșului, după ce incidentul a fost anunţat printr-un apel la 112.
Potrivit familiei, prima şi-a pierdut cunoştinţa tânăra de 17 ani, care este însărcinată în luna a patra, iar apoi sora sa, în vârstă de 22 de ani, şi ea însărcinată în luna a şasea. Medicii ajunşi la faţa locului au reuşit să o scoată din comă pe cea mai tânără dintre ele şi spun că şi ea şi copilul au mari şanse de supravieţuire. Din păcate, cealaltă mămică este încă intubată şi bebeluşul ei este în mare pericol.
„Tânăra de 22 de ani este exact la limita supraviețuirii fătului, bebelușii sunt ținuți în viață de către mamă, în momentul de față ce se poate face este menținerea funcțiilor vitale și asigurarea necesarului organismului, atât de aer cât și de nutriție și hidratare”, a declarat, pentru ProTV, Dacian Juca, medic SMURD.
Până în acest moment, medicii erau indecişi dacă să facă sau nu cezariană tinerei de 22 de ani pentru a salva copilul, pentru că intervenţia i-ar putea pune viaţa în pericol mamei.
„O asemenea manevră este ultima luată în considerare, decizia este a ginecologilor, dar prioritate pentru noi este mama. Următoarele 24-48 de ore sunt critice”, a mai spus dr. Dacian Juca.
Copii transportaţi la spital pentru că au inhalat vaporii toxici, o fetiţă de 3 ani, care este fiica tinerei care se zbate între viaţă şi moarte, şi băieţelul de 7 ani, frate cu cele două tinere însărcinate, au fost stabilizaţi,
Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz şi urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs incidentul.
Din păcate, acesta nu este un caz singular, în ultimii înregistrându-se chiar o creştere a numărului de persoane care au suferit pe termen lung sau chiar au murit ca urmare a folosirii unor substanţe pentru deparazitarea animalelor, în ciuda tuturor avertismentelor medicilor veterinari.
„Indiferent de cât se dizolvă sau cum se diluează, este contraindicat a se folosi pentru uzul extern la oameni. Există o absorbție destul de mare a acestor substanțe la nivelul barierei tegumentare producând destul de multe injurii, până la deces”, a explicat medicul veterinar Alexandru Chesler pentru ProTV.