Două reţete delicioase pentru prepararea somonului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele rămâne unul din cele mai valoroase alimente, fiind o foarte bună sursă de acizi graşi, proteine, minerale şi vitamine. Există pe piaţă o mulţime de sortimente de peşte, iar somonul este considerat peşte foate sănătos, chiar şi cel de crescătorie.

Chiar dacă este mai scump decât alte sortimente, somonul este considerat un aliment extrem de valoros, fiind cunoscut ca un aliment care reduce colesterolul. „Nu cumpăr foarte des somon, pentru simplul motiv că e cam scump. Cu toate astea ne place foate mult şi, când avem poftă de ceva bun, deosebit, pregătim somon. Ne place că poate fi preparat în extrem de multe feluri”, spune Emilia, o băimăreancă de 42 de ani. „Nu îl folosesc la ciorbă, însă la grătar, la cuptor sau pe tigaie, alături de sosuri, este excepţional”, mai spune ea.

Băimăreanca ne-a împărtăşit două feluri în care îl pregăteşte, însă diferenţa o face sosul pe care îl prepară lângă peşte. „Dacă îl fac la tigaie, îl prăjesc în puţin unt sau ulei de măsline, pe ambele părţi, iar după ce s-a rumenit bine, îl scot afară şi în grăsimea care a rămas în tigaie pregătesc sosul”, mai spune ea.

Astfel, somonul este curăţat întâi de solzi, apoi se curăţă pieliţa de pe bucata de peşte. „Bucata de somon curăţată se condimentează cu sare şi piper, apoi se pune la prăjit în puţin unt. Se prăjeşte pe ambele părţi, după care se stropeşte puţin vin alb (50 ml la două bucăţi de peşte). Este recomandat un vin alb de calitate”, mai spune băimăreanca. Se scoate peştele din tigaie, iar în untul prăjit care a rămas se adaugă puţină ceapă roşie tocată (o ceapă mică) şi se lasă puţin la rumenit. „Mai adaug apoi smântână (200 ml) şi las până mai dă un clocot. La final, adaug verdeaţă, după cum am poftă: pătrunjel, mărar sau leuştean”, mai detaliază ea. Somonul se serveşte cu sosul preparat astfel şi cu garnitura preferată.

O altă reţetă după care pregăteşte somonul presupune ulei de măsline, roşii cherry şi ceapă verde. Bucata de somon se presară condimente şi se pune la prăjit în tigaie, în ulei de măsline. „După ce s-a rumenit pe ambele părţi se scoate, iar în uleiul rămas se pun la prăjit 8-10 roşii cherry, tăiate în două. Se adagă ceapă verde tăiată mărunt şi se lasă un minut-două, nu prea mult, pentru a nu se sfărâma de tot roşiile. Peştele se serveştecu piure de cartofi sau orez fiert, lângă care se aşează sosul astfel preparat”, mai spune băimăreanca.

Pont: Pieliţa curăţată de pe peşte poate fi condmentată şi prăjită puţin pe tigaie sau în cuptor, până devine crocantă. Se va face delicioasă.

Mai puteţi citi:

Preoteasa din Săpânţa care pictează icoane pe sticlă folosind foiţă de aur: „O icoană terminată este ca o rugăciune“

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite