Cum se prepară ciorba ardelenească perfectă, deliciul ideal după sărbători. Ingredientul-cheie folosit de gospodine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciorba ardeleneasca de porc     Foto: Adevărul
Ciorba ardeleneasca de porc     Foto: Adevărul

După ce ne-am ghiftuit cu sarmale, fripturi, piftie şi prăjituri sau salată de boeuf, o ciorbă ardelenească e numai bună să ne ”dregem” după atâta mâncare ”grea”. Cu tarhon sau fără, acrită cu lâmâie sau oţet, ciorba ardelenească e întotdeauna un deliciu.

Pentru a evita să fie excesiv de grasă - ţinând cont că are şi smântână - se poate alege carnea cu mai puţină grăsime. ”Eu folosesc muşchiuleţ, deşi e mai scump, însă nu vreau să fie prea grasă. Dacă, totuşi, se adună multă grăsime pe deasupra, o iau cu lingura, pentru că celor mici nu le place”, spune Emilia R. o băimăreancă de 47 de ani. Fără a avea pretenţia că reţeta ei e ”de restauant”, ciorba pe care o găteşte ea este mereu apreciată de familie.

Avem nevoie de:

500-600 g carne de porc;

1-2 morcovi mici sau medii;

1 ceapă;

1 rădăcină pătrunjel (se poate adăuga rădăcină de ţelină, păstârnac, după gust);

1 ardei

1-2 linguri de făină

3-4 linguri de smântână (sau după preferinţă, se poate pune mai multă)

2-3 linguri ulei

½ lămâie sau 2-3 linguri de oţet (se poate folosi borş)

O mână de orez

Condimente (sare, piper, după gust)

Pătrunjel sau leuştean verde

Carnea de porc se taie cubuleţe şi se pune la fiert în 3-4 litri de apă cu puţină sare. Separat, în uleiul încins se pune la căit ceapa, câteva felii de ardei gras, morcoul, pătrunjelul (şi celelalte rădăcini albe), apoi se lasă la călit, la foc mic. Pentru a nu se prăji, se adaugă puţină apă şi se lasă sub capac câteva minute. Când carnea este aproape fiartă, se adaugă legumele, apoi se adaugă orezul care a fost spălat şi se lasă la foc mic. ”Unele gospodine fierb orezul separat, însă mie mi se pare că e mai apos. Eu prefer să îl fierb direct în ciorbă”, mai spune Emilia.

În timp ce legumele şi carnea mai fierb, separat se face ”îngroşala”, cum este denumită în Ardeal, din 2-3 linguri de făină şi smântână, care se amestecă încet, să nu se facă cocoloaşe. ”Eu prefer să pun făina într-un castron, iar apoi adaug smântana încet. Ca să o subţiez un pic, adaug apă, ori o cană-două de supă”, completează băimăreanca. Smântana amestecată cu făina se adaugă apoi în oală şi se mai lasă la fiert 5-10 minute. Se adaugă condimentele, iar la final, zeama de lâmâie sau oţetul şi se mai lasă să dea un clocot. De asemenea, câteva fire de pătrunjel sau leuştean proaspăt tăiat mărunt se poate adăuga şi se lasă acoperit câteva minute, după ce s-a oprit focul. Se serveşte cu ardei iute. 

Mai puteţi citi:

Două persoane sunt suspectate în cazul uciderii şefului poliţiei din Vişeu de Jos

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite