Cum găteşti clătite cu urdă şi verdeaţă ca în Maramureş. Reţeta povestită de o gospodină experimentată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai este puţin până când vine primăvara şi vor începe să apară verdeţurile în grădină. Leurda culeasă din pădure rămâne o „delicatesă” pe care o vom găsi în curând, pentru puţin timp, doar pe tarabele din piaţă. O reţetă de clătite cu urdă şi leurdă ne va face să aşteptăm primăvara mai cu drag.

Clătitele ca la Maramureş, cu urdă şi leurdă, rămân un produs delicios, dar care se poate consuma doar o prioadă limitată de timp, respectiv atât cât este sezonul leurdei. Odată ce se încheie sezonul ei, amatorii trebuie să aştepte până la anul, asta în cazul în care nu au găsit formule de a o conserva.

„Clătitele cu leurdă şi urdă îmi amintesc de copilăria petrecută la ţară, când ne trimitea mama pe mine şi pe sora mea să culegem de la marginea pădurii câteva frunze de leurdă şi apoi ne făcea câte o porţie mare de clătite. Nu ai cum să uiţi aşa ceva”, povesteşte Emilia, o băimăreancă de 48 de ani care trăieşte de ani buni în străinătate.

„Dacă se întâmplă să vin în ţară primăvara, nu pot să ratez ocazia de a merge la piaţă să o cumpăr şi să prepar familiei mele clătitele umplute cu leurdă şi urdă. Mă bucur că încă mai sunt oameni care cunosc beneficiile şi gustul ei savuros şi astfel că o culeg pentru a o comercializa la piaţă. Eu una mă bucur de fiecare dată când o găsesc”, mai spune băimăreanca.

Reţeta e e una simplă, însă exterm de gustoasă şi este păstrată de la mama ei. „Clătitele nu aveau imic special, era aluat simplu, de clătite, cu lapte, ou şi făină. O ţin minte cu regla consistenţa aluatului cu lapte. Turna laptele fiert şi răcit până când devenea potrivit de gros”, mai spune ea.

Reţeta ei necesită:

1-2 ouă

100 - 150 g făină

400-500 ml lapte

250 g urdă

1 legătură leurdă

1 legătură mărar

Ceapă verde (câteva fire)

Ulei

Unt (aproximativ 50 g)

Smântână (opţional)

Auatul de clătite se face simplu, se amestecă ouăle cu făina şi laptele. Cantităţile sunt aproximative, pentru că se pot regla după gust. Pentru un aluat mai fros se va folos mai multă făină, iar pentru unul mai subţire, se va completa cu lapte.

Din aluatul aproape lichid se coc clătitele, în puţin ulei.

Între timp, se prpară uplutura. Se spală vedeaţa (leurda, mărarul şi ceapa verde) şi se taie mărunt, apoi se amestecă cu urda, unul şi puţină sare. Opţional se poate pune şi puţină smântână.

Clătitele se umple cu această compoziţie şi se pot consuma imediat.

Pont: „Alte variante de reţete recomandă să punem şi în aluatul clătitelor puţină verdeaţă, iar pentru a le face mai pufoase, o parte din lapte (circa 100-150 ml) poate fi înlocuită cu apă minerală sau sifon”, completează Emilia.

Mai puteţi citi:

Proiectul SMID, în linie dreaptă. Procedura pentru selectarea operatorilor economici, finalizată

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite