Cât de simplu de făcut şi cât de săţios este un desert raw vegan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bilute raw vegan    Foto: Alecsandra Dancea
Bilute raw vegan    Foto: Alecsandra Dancea

Desertul se numeşte „Healthy energy balls“ şi, aşa cum îi spune şi denumirea, sunt nişte biluţe din ingrediente naturale, neprelucrate termic, care, pe lângă faptul că sunt extrem de gustoase, mai sunt şi foarte sănătoase.

Organismul face un efort mai mic, consumă mai puţină energie atunci când prelucrează un aliment din ingrediente naturale, fără zahăr, fără ingrediente de provenienţă animală, neprelucrat termic, ceea ce ne va face să ne simţim mai energici. Acesta este şi principul pe care se bazează alimentaţia raw vegan, tocmai de aceea acest tip de alimentaţie începe să câştige tot mai mult teren. Însă dacă vine vorba de dulciuri, lucrurile sunt şi mai bune, pentru că nu se foloseşte deloc zahărul, tot mai blamat.

Dulciurile raw vegan nu conţin zahăr, însă sunt dulci, conferă senzaţia de saţietate şi satisfac nevoia de dulce, fără a avea efectele nedorite ale zahărului. Alecsandra Dancea, specialistă în deserturile raw vegan, explică de ce sunt recomandate: ”Toate ingredientele sunt naturale, bio şi au un aport proteic ridicat. Sunt căutate de vegetarieni, pentru că asigură necesarul de proteine din seminţe şi fructe uscate. De asemenea, conţin fibre, care ajută la digestie, şi nu au zahăr. Sunt îndulcite doar din dulceaţa fructelor uscate”, explică ea.

Alecsandra mai spune că, fiind atât de săţioase, pot să înlocuiască o masă, în special când suntem la birou şi nu avem timp pentru a lua masa. De asemenea, sunt recomandate în pentru dieta sportivilor.

alecsandra dancea

Pentru a veni în ajutorul celor interesaţi, Alecsandra Dancea ne dă şi o reţetă exterm de simplă, care poate fi la îndemâna oricui. Ea realizează nişte biluţe din ingrediente naturale, care pot fi consumate ca desert, dar şi ca o gustare, atunci când suntem pe fugă, fără să ne mai temem că vom lua în greutate. 

Pentru desertul numit ”Healthy energy balls”, ea spune că foloseşte ingrediente precum migdale, alune de pădure, nuci, prune uscate, curmale, stafide, seminţe de in, seminţe de chia, goji. Nu dă gramaje, ea spune că se pune părţi egale din toate. ”Eu pun câte 200 de grame din fiecare. Migdalele şi goji le-am hidratat înainte, însă restul nu, pentru că ar ieşi prea moale aluatul şi nu se mai pot forma biluţe. Toate le pun în blender şi le mixez până când se obţine o pastă potrivită să fie modelată. Formez din ea biluţe de mărimea unei chiftele şi aceste biluţe le tăvălesc, apoi, la alegere prin cocos, mac, susan, după preferinţă”, explică ea.

După preparare, se pun la frigider pentru aproximativ o oră, după care pot fi consumate. ”Eu am făcut pentru vânzare astfel de biluţe şi au avut foarte mare succes”, mai relateaz Alecsandra.

Alimentaţia raw vegan are tot mai mulţi adepţi, care se declară încântaţi de faptul că se simt mai energici. Atenţie, însă, pentru că ingredientele trebuie să fie foarte atent combinate şi cântărite, de aceea se recomandă supravegherea uni nutriţionist. Lipsa unor elemente din organism poate duce la efectul total invers, iar în final poate declanşa ori agrava anumite afecţiuni.

Mai puteţi citi:

Cum să faci mămăligă fără cocoloaşe: secretul unei gospodine din Maramureş

Baia Mare

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite