Caprele negre din Munţii Rodnei dispar din cauza caprelor domestice. Biolog: „Se transmit boli de la caprele din stâne“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa caprelor domestice în Parcul Naţional Munţii Rodnei face ca populaţia de capre negre să dispară de la un an la altul. Numărătoarea recentă făcută de cei de la Parcul Naţional Munţii Rodnei arată că faţă de anul trecut populaţia de capre negre a scăzut cu 100 de exemplare, în acest an fiind depistate doar 81 de capre negre.

Biologul Claudiu Iuşan a declarat, pentru Adevărul, că unul dintre motive este legat de prezenţa caprelor domestice în acest munţi.

„Mai puţin de jumătate s-au numărat acum. Toamna sunt mai aşezate, stau în grupuri. În primăvară o să avem mai puţine. E o problemă clară şi trebuie să tragem un semnal de alarmă. Fie braconajul, fie bolile acestea intestinale, digestive şi respiratorii efectiv decimează populaţia de capre negre. 

În anii trecuţi, cei de la Sighet au prelevat nişte probe din excremente şi au determinat că sunt germeni care determină boli digestive şi respiratorii, în special la iezi. Îi slăbesc atât de mult încât mor şi nu mai ajung la maturitate. Nu e neapărat pe cale de dispariţie capra neagră, dar e în declin. Să ajungă de la 180 într-un an la 80, e ceva grav. 

Anul trecut vedeam grupuri de 70 de capre negre, am şi poze făcute şi acum dacă am văzut 6 sau 7 într-un grup. E o problemă că au urcat şi oile în locuri până acum nu au fost. Sunt bolile acestea transmise de la caprele domestice”, a declarat biolog Claudiu Iuşan. 

Acesta a mai adăugat că bolile se transmit de la capra domestică la cea sălbatică, tocmai de aceea este situaţia atât de gravă: "Ce s-ar putea face în continuare? Nu ştiu, poate să ne mobilizăm cumva şi să încercăm şi o mobilizare mai activă, să mai atenuăm activităţile de braconaj. Că e aproape imposibil ca noi, cei de la Administraţia Naţională a Parcului, o mână de oameni cu trei Dacii Papuc 4x4 care mai mult stau pe butuci, să facem patrulări. 

Să ne gândim dacă am putea duce nişte sare tratată care să ajute, să trateze aceste boli. Nu trebuie ştiute aceste locaţii, pentru că vânătorii vin şi ţi-o împuşcă exact unde ai pus sarea. Braconajul e o problemă în acest Parc Naţional. Nu e voie să faci păşunare în Parc Naţional, dar se face. Legea interzice ca caprele să intre în aceste parcuri. Capra domesticvă trebuie interzisă în aceste parcuri. Sunt 108 stâne în Parcul Naţional Munţii Rodnei. Am putea încerca o deparazitare a acestor capre domestice înainte de a urca la munte. Fiecare stână are câte 10-15 capre, că dă bine la brânză, că mai ştiu eu". 

Biologul a venit şi cu o concluzie şi anume că dacă se continuă în ritmul acesta capra neagră ar putea dispare în câţiva ani. 

Citeste si: Două zile pe bicicletă prin Muntii Rodnei

                O operaţiune fără precedent de salvare in Muntii Rodnei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite