O operaţiune de salvare fără precedent în Munţii Rodnei arată cât de uşor pot fi localizate victimele după telefon. Preşedintele de CJ BN, printre victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi, în Parcul Naţional Munţii Rodnei a avut loc cea mai amplă operaţiune de salvare din Transilvania, care a demonstrat dacă mai era nevoie cât de uşor pot fi găsite victimele în munţi dacă sunt localizate după telefonul mobil. Una dintre victime a fost chiar preşedintele Consiliului Judeţean Radu Moldovan, care şi-a ghidat salvatorii cu ajutorul telefonului mobil.

Exerciţiul care a început la ora prânzului în Parcul Naţional Munţii Rodnei a adunat peste 100 de pompieri, jandarmi, salvamontişti şi medici. În ajutorul pompierilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au venit şi cei voluntari ai comunelor din apropiere.

Trei alarme au fost date la un interval de doar câteva minute. În primă fază a fost anunţat faptul că o maşină în care erau braconieri s-ar fi răsturnat într-o râpă pe raza parcului naţional. Incidentul s-a soldat cu o victimă, care a avut semnal la telefon şi a anunţat faptul că este rănită.

În doar două minute, pe baza coordonatelor oferite de victimă aceasta a fost identificată pe hartă şi mai multe echipe au pornit în căutarea sa. După nici jumătate de oră aceasta a fost găsită sub un buştean, scoasă de către medici şi dusă la ambulanţă cu targa.

O altă situaţie de urgenţă a fost anunţată la scurt timp după prima. Mai mulţi turişti anunţau că s-au rătăcit în zona Lacului Lala. Printre aceştia s-a numărat preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan, dar şi o jurnalistă.

Cei trei rătăciţi au fost găsiţi după circa o oră, preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan oferind salvatorilor coordonatele de localizare date de către smart phone-ul său.

Preşedintele de Consiliu Judeţean Radu Moldovan a precizat că a stat aproximativ 10 minute în telefon cu salvatorii, timp în care a oferit date despre eventualele afecţiuni ale celor pierduţi, dacă au hrană şi haine adecvate, dar şi detalii despre ce îi înconjura. Acesta a mai spus că a refuzat să răspundă atunci când a fost strigat de către salvatori, tocmai pentru a vedea cât de eficientă este metoda de localizare fără niciun ajutor în plus.

Primii care au ajuns la rătăciţi au fost angajaţii Parcului Naţional Munţii Rodnei, GPS-urile lor oferind cea mai bună localizare. Aceştia au reuşit să ajungă la pierduţi într-o oră.

Ultimul incident anunţat a fost un incendiu de pădure, care însă nu se afla într-o zonă greu accesibilă, fiind stins în doar 10-20 de minute.

Exerciţiul tactic din Munţii Rodnei este cel mai mare petrecut în Transilvania care are drept tematică salvarea unor persoane din zonele muntoase. Localizarea s-a făcut cu ajutorul coordonatelor oferite de victime în doar două minute de către cei de la ISU Bistriţa. Savatorii au precizat faptul că în condiţiile în care victimele nu aveau un smart phone sau semnal la telefon, procesul de localizare era niţel mai complicat.

Mai grea a fost operaţiunea în teren, asta pentru că s-a constatat că unele instituţii nu au dotarea necesară pentru a găsi victime în astfel de situaţii. În asemenea situaţii s-au regăsit atât jandarmii, cât şi ISU, care nu dispuneau de GPS-uri.

Ceea ce au simulat marţi salvamontiştii bistriţeni au trăit pe viu în anul 2006, când în Pasul Tihuţa, în pădure ateriza forţat un elicopter SMURD care încerca să ajungă la un caz medical din Vatra Dornei. Atunci lipsa de comunicare între instituţii era însă acută, salvamontiştii bistriţeni aflând de la televizor de tragedie, la două ore de la incident.

Fără să aştepte să li se ceară ajutorul, salvamontiştii bistriţeni au pornit în căutarea victimelor, însoţiţi de un pădurar. Salvamontiştii au reuşit să ia legătura cu cei din avion, iar pe baza unor întrebări simple despre tipul de copaci şi marcajele de pe aceştia, salvatorii au reuşit să ajungă la victime în aproximativ trei ore şi jumătate.

Mai puteţi citi:

Antrenorul lotului român de acrobaţie, salvat din Marea Egee

Avion prăbuşit în Maramureş. Două persoane se aflau la bord. Pilotul a murit



 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite