Barajul de importanţă strategică Strâmtori Firiza intră în reparaţii pentru prima dată după 58 de ani
0Lacul de acumulare de unde se alimentează cu apă municipiul Baia Mare şi alte 35 de localităţi din judeţ intră în reparaţii. Sunt primele astfel de lucrări de amploare ce se realizează de când a fost dat în folosinţă.
Lacul de acumulare care alimentează cu apă municipiul Baia Mare şi alte 35 de localităţi din judeţ nu a mai avut astfel de lucrări din 1964, de când a fost dat în folosinţă. Specialiştii de acolo spun că lacul va fi golit parţial pentru a se putea decolmata „priza golirii de fund”, fiind vorba despre conducta prin care se evacuează apa din baraj. Priza este capătul din amonte, unde s-au adunat crengi, nămol şi mizerii.
„Uzura fizică şi mecanică a conductelor şi a echipamentelor mecanice şi electromecanice ale construcţiei hidrotehnice, care funcţionează din 1964, necesită a fi înlocuite şi/sau reparate. Lucrarea “Reparaţii ansamblu golire de fund şi mecanisme baraj Strâmtori-Firiza, judeţul Maramureş” a fost demarată la începutul lunii ianuarie 2022. Pentru a trece la următoarea etapă de decolmatare a prizei golirii de fund, este necesară scăderea nivelului apei în acumulare”, arată Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureş.
Nivelul ape din lac va fi scăzut la minim
Potrivit lor, lucrările vor fi executate de scafandrii specializaţi şi presupun decolmatarea prizei golirii de fund, înlocuirea grătarului prizei golirii de fund şi montarea batardoului golirii de fund.
Directorul SGA Maramureş, Ioan Mararu Nicoară, explică ce înseamnă termenii de specialitate.
„Golirea de fund este, aşa cum îi spune şi numele, o conductă care traversează barajul şi este fix la fundul lacului, ca să zic aşa. E cea mai joasă, ca şi cotă. Priza golirii de fund este capătul amonte al acestei conducte, care are un grătar. Zona aceea e colmatată. S-a depus mâl, lemne, crengi”, spune el, arătând că din 1964 nu s-au făcut astfel de lucrări.
Conducta respectivă are diametrul de un metru, iar grătarul are rolul de a opri crengile şi alte obiecte să pătrundă în interior. Conducta este utilizată la evacuarea apei din lac, care va fi golit până la un nivem minim.
Intervenţie cu ajutorul scafandrilor
Va fi nevoie de intervenţia scafandrilor, care vor monta un batardou, care, mai explică specialistul, este un fel de capac ce va avea rolul de a etanşa coducta, pentru ca apa să nu mai pătrundă în interior, pentru a se putea face reparaţiile necesare.
„E o incintă în baraj, se numeşte incinta golirii de fund. Acolo sunt nişte conducte. Un ansamblu de conducte şi de hidromecanisme care trebuie unele înlocuite, iar unele reparate. Din 1964 nu s-a mai prea făcut nimic. Acum e momentul, pe de o parte să le reparăm/înlocuim şi pe de altă parte chiar modernizăm”, mai spune directorul.
Lacul de acumulare Strâmtori Firiza, Baia Mare Foto: SGA Maramureş
De asemenea, el dă asigurări ca nivelul apei din lac va fi scăzut la minim, dar suficient cât să nu afecteze debitul apei de la robinetele noastre.
Tot cu aceată ocazie mai spune că barajul este în siguranţă. „Acest baraj care este catalogat ca fiind de importanţă excepţioală, este monitorizat non stop, cu câteva sute de senzori şi aparatură de aşa natură încât să avem în permanenţă controlul asupra orice ar putea apărea, pentru ca să putem să-l exploatăm în condiţii de maximă siguranţă. Evident, pentru populaţia care se găseşte în aval”, a mai spus el.
Vă recomandăm să mai citiţi şi: