Au apărut căutătorii de ambalaje returnabile. Lasă în urmă tomberoane distruse și mizerii împrăștiate

0
Publicat:

„Românul e inventiv”, spune o vorbă din popor. Mai e și orientat, am putea continua. De cum a apărut legea care permite reciclarea ambalajelor, au apărut și „căutătorii de comori”, care distrug totul în jur.

Containerele sunt distruse pentru a avea acces la pet-uri  FOTO ADI Deșeuri
Containerele sunt distruse pentru a avea acces la pet-uri FOTO ADI Deșeuri

Zeci de coșuri de gunoi de tip igloo, în care sunt depozitate ambalajele reciclabile, sunt sparte de către acești „căutători”, care nu doar că fac mizerie, dar și distrug totul în jur.

Containere distruse  FOTO ADI Deșeuri
Containere distruse FOTO ADI Deșeuri

Societatea ADI Deșeuri Maramureș transmite un mesaj cu aceast ocazie și explică cu ce problemă se confruntă în ultima vreme.

Săptămânal sunt distruse câteva zeci de igloo-ri in Baia Mare de către cei care speră că vor găsi înăuntru ambalaje cu sigla SGR, pe care să încaseze 0,50 de lei în momentul în care le duc la aparatele de preluare ambalaje. Recipienții pentru colectarea sticlei sau a plasticului sunt loviți cu obiecte dure sau se folosesc clești pentru a crea o gaură suficient de mare ca o persoană să poată intra înăuntru. De obicei se folosesc copii”, explică reprezentanții societății.

Adevărate „rețele” de căutători

S-a creat o adevărată rețea a celor care fură ambalaje de la punctele de colectare. Hoții acționează pe familii, fiecare luându-și un «drept exclusiv» de operare pe anumite puncte de colectare din oraș. Doar intervenția constantă și promptă a Poliției Locale poate duce la o reducere a acestor distrugeri. De asemenea, îi rugăm pe cetățeni să arunce ambalajele de plastic doar compactate. Astfel nu pot fi predate și rămân fără valoare, descurajând hoții să mai caute în iglu-uri!”, mai arată ei.

Sistemul Garanție-Returnare (SGR) a intrat în vigoare în România aproape de finalul anului trecut și, astfel, noile pet-ur sau sticle care au acel însemn specific pot fi predate la centrele speciale create în acest sens, contra sumei de 50 de bani.

SGR se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 litri şi 3 litri, însă nu se poate lua garanție pentru PET-uri de 5 litri, pentru cutii de lapte, pentru sticle de ulei sau pentru diverse băuturi în cutii de carton.

De asemenea, doar ambalajele cu noul logo SGR și cu cod de bare specific sunt în sistem.

Produsele în ambalaj SGR sunt introduse treptat în sistem, cele vechi mai putând fi folosite până la 30 iunie 2024.

Mai trebuie spus că nu sunt acceptate ambalajele rupte sau turtite, acesta fiind motivul pentru care societatea maramureșeană recomandă turtirea ambalajelor neeligibile înainte de a fi aruncate la gunoi.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite