Astenia şi depresia. Care este legătura dintre cele două afecţiuni şi cum ne putem proteja organismul - explicaţia medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astenia poate duce la depresie   Foto: Adevărul
Astenia poate duce la depresie   Foto: Adevărul

De cum începe să se topească zăpada şi se încălzeşte vremea, foarte multă lume se plânge de stări de oboseală inexplicabile, lipsa poftei de mâncare ori stări de slăbiciune. Toate acestea pot fi simptome ale unei astenii de primăvară, însă nu toată lumea ştie că aceasta poate duce chiar la depresie.

Astenia de primăvară este o afecţiune ce trece, de multe ori, neobservată, dând vina pentru stările caracteristice pe schimbarea anotimpului. Nu este greşti, pentru că această schimbare a anotimpului chiar ne afectează organismul.

Medicul Gheorghe Lascu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Maramureş, spune că astenia poate avea foarte multe cauze. ”Poate fi o lipsă de vitamine, minerale, o stare neuropsihică, dar astenia poate avea foarte multe cauze. Primăvara, organismul resimte acest lucru. Astenia poate să aibă legătură şi cu alimentaţia din timpul iernii, care poate duce la carenţe de vitamine şi minerale”, explică medicul.

În general, ca simptome, astenia este asociată cu o slăbire generală a organismului, o stare de oboseală continuă, supărare inexplicabilă asociată cu nevoia de a plânge, oboseală musculară, dificultăţi de concentrare, probleme de memorie, lentoare în gândire, hipersensibilitate la diferiţi factori precum zgomote sau lumină, iritabilitate etc. De asemenea, lipsa de energie, somnolenţa, dar în acelaşi timp, insomnii, cefalee şi palpitaţii, toate sunt simptome care pot însoţi astenia de primăvară.

Medicii spun că în cazurile mai grave, astenia poate duce la depresie, o afecţiune care poate avea urmări mult mai grave. Mai mult, deşi astenia poate să dispară la un moment dat, depresia nu trece la fel de uşor. De aceea alimentaţia e foarte importantă, mai xplică medicul Lascu, recomandând ca remediu o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale. Sunt recomandate legumele proaspete, verdeţurile de sezon, o cură cu lămâi, care sunt cunoscute pentru conţinutul bogat în vitamina C, este binevenită pentru înlăturarea efectelor asteniei.

Pe lângă alimentaţie, medicii recomandă mişcarea, dar şi odihna

Mai puteţi citi:

Fotograful din spatele filmului „Aferim!“: „Dacă filmul nu era bun, pozele puteau fi oricât de bune“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite