Ardei umpluţi ca în Ardeal. „Nu mai este nevoie de îndemânare la împachetarea compoziţiei“
0
Ardeii umpluţi pot fi o mâncare delicioasă şi nu sunt foarte dificil de preparat. Avantajul este că pot fi preparaţi atât ca felul unu, cât şi ca felul doi. Diferenţa o va face sosul.
Ardeii umpluţi nu sunt greu de preparat, ba am putea spune că sunt mai uşor de făcut decât sarmalele. „Nu mai e nevoie de îndemânare la împachetarea compoziţiei în frunzele de varză”, spune Ana Stan o băimăreancă de 42 de ani. „Eu îi prepar cu un sos lung, ceea ce îi face ca o supă”, mai spune ea.
Avem nevoie de:
10-12 ardei graşi
100 grame orez
500 g carne de porc tocată (sau amestec cu vită)
O ceapă medie
1 morcov mic
Bulion (sau suc de roşii, 500 ml sau după gust)
300-400 ml smântână (sau după gust)
2-3 linguri de făină
1-2 linguriţe de zahăr
Condimente: sare, boia, piper, mărar, cimbru, pătrunjel, sau după preferinţe
Câteva linguri de ulei
„La noi, în Ardeal, sosul se face cu îngroşală, din făină şi smântână. Dar pentru că la ardei se pune mult sos de roşii, obişnuim să punem puţin zahăr, ca să nu fie prea acră”, mai spune băimăreanca.
Ardeii se spală, se curăţă de cotoare şi de seminţe, apoi
se lasă la scurs. Separat, se pune la călit puţină ceapă, cu morcov răzuit şi,
după gust, se poate pune şi puţin ardei tăiat cubuleţe. „Uneori folosesc
zacuscă sau tocană de legume, să nu mai pierd vreme la curăţat şi tăiat
zarzavaturi. Gustul este chiar mai bun”, mai spune femeia.
De asemenea, mai
spune ea, alături de zarzavaturi se poate pune la călit şi orezul spălat şi
scurs. Ceapa şi zarzavatul se amestecă cu carnea tocată. Se adaugă orezul (dacă
nu a fost călit), condimentele după gust
şi se amestecă bine, până devine omogen. Cu acest amestec se umple ardeii, după
care se aşează într-o oală, se pune apă peste ei şi se dau la fiert.
„Mama mea
făcea acum puţi rântaş, adică în două liguri de ulei punea o lingură-două de
făină la prăjt, apoi stingea cu 200-300 ml de apă şi punea peste ardei, în oală
şi lăsa la fiert. Eu sar peste faza asta şi pun doar sucul de roşii peste
ardei, când sunt aroape fierţi. Tot acum adaug şi puţin zahăr, ca să nu fie
prea acri”, mai spune ea.
După ce s-au fiert se adaugă îngroşala, preparată din smântână, amestecată cu o lingură-două de făină şi se mai lasă la fiert 2-3 minute. La final se adaugă pătrunjel şi se lasă acoperit pentru a se pătrunde bine aroma.