VIDEO Cum a fost comemorat Ştefan cel Mare la Borzeşti, locul naşterii domnitorului din  judeţul Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan cel Mare(1433, Borzeşti-decedat pe 2 iulie 1504, Suceava) a fost comemorat ieri la Biserica Voievodală de la Borzeşti, prin slujbe religioase. La Centrul de zi „Sf. Dionisie Exiguul” au avut loc lecţii de istorie, s-au recitat poezii şi a fost evocată figura marelui domnitor care a condus Moldova aproape de jumătate de secol (1457-1504).

Ieri, pe 2 iulie, când creştinii ortodocşi din România îl serbează pe „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, la Borzeşti, în apropiere de Oneşti, unde se consideră a fi locul de naştere al domnitorului Moldovei, a avut loc un amplu program liturgic, ca semn de recunoştinţă pentru faptele creştine şi de om de stat ale acestuia. „De la ora 8.00, bătrânii şi copiii au participat la Utrenia, Acatistul sfântului Ştefan, Voievodul Moldovei, Sf. Liturghie şi Te-Deum-ul. Sărbătoarea a continuat cu adunarea vârstnicilor şi a copiilor din cadrul Centrului de zi ”Sf. Dionisie Exiguul” în sala de conferinţe a Centrului de îngrijire a persoanelor vârstnice, loc în care s-a discutat despre activităţile asociaţiei, despre viaţa şi faptele Sf. Ştefan cel Mare, s-au recitat poezii ce au adus aminte de forţa şi credinţa cu care Voievodul şi-a condus ţara. Ulterior au vizionat cu toţii un scurt documentar despre viaţa Voievodului“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.


Copiii şi-au continuat activităţile în sala de socializare, împreună Alina Piştea, coordonator al atelierului de pictură de la Centrul de zi,  alături de care au realizat icoane pe sticlă reprezentând portretul Sf. Voievod şi a unor biserici şi mănăstiri ctitorite de acesta. Cei mai în vârstă, coordonaţi de echipa pluridisciplinară a instituţiei (asistent social, ergoterapeut) au realizat şi ei icoane cu Sf. Ştefan cel Mare, au realizat felicitări cu ajutorul tehnicii quiling şi a tehnicii origami şi au împodobit diverse obiecte din lemn cu ajutorul tehnicii şerveţelului. ”A fost o zi în care l-am simţit prezent pe Sf. Voievod Ştefan cel Mare, mai mult decât oricând. Începând cu ceea ce este prioritar vieţii noastre, lauda adusă lui Dumnezeu şi sfântului nostru ocrotitor, săbătoarea a continuat cu activităţi spiritual – culturale ce au evocat personalitatea Binecredinciosului Voievod, ajutorul oferit instituţiei noastre pe parcursul acestor ani, realizările pe plan spiritual, social şi administrativ obţinute prin mijlocirea sfântului şi desfăţurarea unor activităţi care au pus în valoare opera sa ce dăinuie de veacuri, modele de vieţuire în Hristos Domnul şi de luptă pentru ca iubirea jertfelnică faţă de semenul aflat în dificultate să fie un deziderat hristic pentru opera social – filantropică a Bisericii”, a menţionat Pr. Ilarion Mâţă, preşedintele Asociaţiei ”Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”, citat de epr.ro.
 

Video „Eclusiv Oneşti“ (Eugen Ungureanu)

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite