UPDATE FOTO A murit Izu Butnaru, preşedintele Comunităţii Evreilor din Bacău. Recent fusese reconfirmat în funcţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comunităţii Evreilor din Bacău, Izu Butnaru, s-a stins din viaţă vineri, 14 iulie, la vârsta de 81 de ani. Ultima participare la un eveniment public a avut loc pe 27 mai, când a venit la Bacău ambasadorul Israelului, Tamar Samash, dar şi Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“. Izu Butnaru l-a înlocuit din funcţie pe Hari Vigdar, care a murit pe 6 aprilie 2013. Va fi înmormântat, duminică, la Cimitirul Evreiesc.

UPDATE 15.00 Începând cu ora 12, la Cimitirul Evreiesc Sărata din Bacău a avut loc slujba de înmormântare a preşedintelui Comunităţii Evreilor din Bacău. Au fost prezenţi câţiva zeci de membri ai micii comunităţi din Bacău, cunoscuţi şi prieteni ai lui Izu Butnaru, evrei din alte localităţi şi din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Nu au lipsit nici prietenii care nu sunt de confesiune mozaică. Au participat la funeralii consilierul local Gabriel Stan, Vasile Agop, preşedintele Uniunii Armenilor, Filiala Bacău, membri ai Cultului Eroilor şi ai Asociaţiei Veteranilor de Război. 

Izu Butnaru a condus Comunitatea Evreilor din Bacău în ultimii patru ani. În iunie, mica comunitate l-a reconfirmat în funcţie. A fost inginer şi profesor (mecanică agricolă), director şi director adjunct al Grupului Şcolar Agricol de la Hemeiuş iar ulterior, înainte de retragerea din activitate,  profesor la o şcoală postliceală (Naţional Construct), care a funcţionat în incinta Colegiului Tehnic „Anghel Saligny“ din Bacău. În mandatul lui Hari Vigdar a fost secretarul Comunităţii Evreilor din Bacău. A preluat conducerea organizaţiei în aprilie 2013, după moartea lui Hari Vigdar.
Deşi grav bolnav, evreii din Bacău l-au reales în funcţie în luna iunie, ca semn al recunoştinţei pentru grija care a purtat-o comunităţii. În perioada scurtă în care a condus Comunitatea, a cumpărat şi modernizat noul sediu al Comunităţii Evreilor din Bacău, de pe strada Erou Costel Hasan, a igienizat Sinagoga Cerealiştilor, o adevărată capodoperă, şi a venit cu propunerea ca aceasta să fie predată municipiului Bacău, cu destinaţia de centru cultural. 
Recent a organizat şi pus la dispoziţia publicului larg Muzeul Comunităţii Evreilor din Bacău „Dr. Alexandru Şafran“. De altfel, o stradă din municipiu poartă numele marelui erudit Alexandru Şafran, născut în Bacău, care a fost Şef -rabinul Cultului Mozaic din România, în anii celui De-al Doilea Război Mondial, membru al Senatului României, membru de onoare al Academiei Române iar ulterior Şef-rabinul Comunităţii Evreieşti din Geneva. Tot Izu Butnaru a iniţiat şi organizat anul acesta, în luna martie, programul de studii „Bereshit 14“. „Descoperim rădăcinile evreieşti“.

Templul Cerealiştilor (Popşoinikes şil) din Bacău FOTO Mircea Merticariu

„Trecerea lui în nefiinţă este o pierdere mare pentru Comunitatea Evreilor din Bacău. Izu Butnaru a făcut foarte multe într-un timp foarte scurt, s-a implicat pentru dinamizarea vieţii comunităţii, pentru reconstituirea valorilor acesteia. Va fi înmormântat duminică, 16 iulie, la Cimitirul Evreiesc (n.r. de la Sărata). Din câte am înţeles, de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România vor fi prezenţi Edi Kupferberg, secretar general şi director în cadrul FCER  si Rudi Marcovici, membru în comitetul director al Federaţiei, consiler si oficiant de cult“, ne-a declarat profesorul de istorie Gabriel Stan, consilier local, implicat în zeci de proiecte în ultimii 12 ani, împreună cu Ambasada Israelului şi Ambasada SUA,  pentru cunoaşterea şi mediatizarea Holocaustului din România şi împotriva oricăror manifestări extremiste şi xenofobe.


Comunitatea Evreilor din Bacău mai numără aproximativ 170 de persoane. Conducerea organizaţiei ar putea fi preluată de inginerul Hainrich Brif, secretar al Comunităţii Evreilor din Bacău şi cantor la Sinogoga Mică din centrul municipiului Bacău.

Izu Butnaru va fi înmormântat duminică, 16 iulie, la ora 12, la Cimitirul Evreiesc Sărata din Bacău.

FOTO Evreii din Bacău şi-au inaugurat noul sediu, în prezenţa Marelui Rabin Rafael Shaffer şi a deputatului Aurel Vainer, preşedintele FCER

Promisiuni de colaborare între autorităţile din Bacău şi ambasadorul Israelului. Seminar despre atrocităţile împotriva evreilor şi Pogromul de la Iaşi

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite