Unde trăiesc cele mai importante comunităţi compacte de romi în judeţul Bacău. Pe cei mai mulţi îi cheamă Stănescu, Năstase şi Tănase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai importante comunităţi de romi din judeţul Bacău trăiesc compact în localităţile Rădoaia, Corbasca, Valea Seacă, Dărmăneşti, în cartierele oraşului Buhuşi, (Orbic, Bistriţa Lac), Comăneşti (Şupan), Pădureni (Bereşti Bistriţa), Slobozia Nouă (Stănişeşti), Horgeşti şi Blăgeşti. Cele mai des întânite nume de romi în judeţul Bacău sunt de Năstase şi Tănase, la ursari şi lăutari şi Stănescu şi Mihai la căldărari.

15.254 de romi sunt în judeţul Bacău, potrivit recensământului din 2011. Însă o parte din cetăţenii români de etnie romă nu şi-au declarat apartenenţa etnică. În mai multe comune şi oraşe din judeţul Bacău, romii sunt o pată de culoare. Trăiesc în comunităţi compacte, de cele mai multe ori şi îşi păstrează tradiţiile. Deschiderea graniţelor i-a îmbogăţit pe mulţi, iar strategiile statului de îmbunătăţire a situaţiei romilor au determinat creşterea spectaculoasă a numărului celor care merg la şcoală.

„Nu mai putem spune, în foarte multe cazuri, că romii sunt săraci. Au plecat mulţi în străinătate, şi-au făcut vile mari, unii chiar trăiesc în bunăstare. Să vedeţi la Băcioi ce case frumoase sunt. Cel mai îmbucurător aspect este creşterea procentului celor care merg la şcoală. În urmă cu un deceniu doar 20% frecventau cursurile la şcoală, acum procentul este undeva la 60-70%. Fireşte a crescut şi numărul celor care învaţă bine şi ajung la licee, şcoli profesionale sau fac studii superioare“, afirmă cu entuziasm profesorul de matematică Anghel Năstase, de etnie romă, fost inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean din Bacău.

image

Cele mai numeroase comunităţi de romi din judeţul Bacău se găsesc în zona Buhuşi şi la Băcioi, Corbasca şi au o populaţie stabilă de peste 1.500 de romi.

„Noi avem comunităţi compacte în mai multe locuri din judeţul Bacău. Cea mai numeroasă este cea de la Băcioi (1.800 de persoane), sat de lăutari, apoi la Buhuşi, în zona Orbic şi Bistriţa Lac (1.500 de persoane), la Valea Seacă lângă Sascut (1.100 de persoane), în cartierul Şupan de la Comăneşti (700 de persoane), la Brătuleşti, în oraşul Dărmăneşti (600-700 de persoane), în cea mai mare parte, romi nomazi, Tămăşoaia (400 de persoane), în special lingurari, Slobozia Nouă şi Panu, la Stănişeşti (600 de persoane), la Pădureni, comuna Bereşti Bistriţa (250 de persoane), dar şi în comuna Blăgeşti, în localitatea Poiana Negustorului (500 de persoane)“, a mai precizat pentru ziarul „Adevărul“ profesorul Anghel Năstase. 

Cele mai des întânite nume de romi sunt de Stănescu, Mihai, Năastase şi Tănase. „Lingurarii au deja nume românizate, e greu să stabilim nume care se întâlnesc mai frecvent“, a mai apreciat profesorul băcăuan de etnie romă.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite