Scoate bani din vântul de la Pânceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Chifani a montat în comuna băcăuană o turbină eoliană care produce energie pentru o firmă din Austria. Omul de afaceri din Bacău susţine că proiectul său este unic în judeţ şi că din cauza birocraţiei abia anul trecut l-a demarat.

Botoşani: Parc eolian de 20 de milioane de euro

Vasile Chifani s-a apucat de treabă prin 2007. Aproape doi ani s-a luptat cu birocraţia din România, timp în care a bătut la zeci de uşi şi a adunat un teanc de acte. „Cea mai dificilă parte este cea de avizare. Proiectul l-am făcut relativ repede, am găsit locaţia potrivită, dar am fost ţinut pe loc de avize. Abia în august 2009 am pus-o în funcţiune“, povesteşte Chifani.


Întreaga afacere l-a costat în jur de 200.000 de euro, bani pe care crede că-i va recupera abia în cinci ani. Centrala de 250 kw a cumpărat-o din Olanda la un preţ de 85.000 de euro, iar diferenţa reprezintă drumurile nes-fârşite şi banii daţi pe proiecte, avize şi alte investiţii. „O parte din bani i-am avut, o parte a trebuit să-i iau din bănci. Nu pot să spun acum cât de profitabil este, ci abia după ce-mi scot investiţia“, a mai spus Chifani.


Câştigă „după cum bate vântul“


A montat centrala pe un deal din satul Dieneţ, comuna Pânceşti. A copilărit acolo şi ştia că în această zonă vântul suflă cu putere. „Dacă bate vântul tare atunci şi centrala produce energie. Eu sunt mulţumit că am ales locaţia potrivită şi turbina mea, din categoria de 250 kw produce cea mai multă energie din ţară. Într-o lună poţi să câştigi şi 10.000 de lei, în alta mult mai puţin. După cum bate vântul“, a mai spus omul de afaceri.


Energia produsă o vinde către o firmă din Austria şi o transportă prin reţeaua E.ON. Preţul este confidenţial, însă pe lângă banii de la austrieci mai primeşte şi de la statul român un certificat verde pentru fiecare megawat produs. Preţul unui certificat verde este de 55 de euro.


Alte firme aşteaptă avizul


În curând, pe piaţă ar putea intra şi alte centrale eoliene. În momentul de faţă, la Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Bacău aşteaptă acordul de mediu alte două firme. „O societate din Bucureşti vrea să instaleze turbine eoliene în comuna Izvorul Berheciului, punctul Poiana Zeletinului, iar alta solicită aviz pentru un parc eolian în extravilanul comunei Filipeşti“, a spus Maria Ianoş, purtător de cuvânt al APM Bacău. O altă societate se află în procedura de aprobare a Planului de Urbanism Zonal şi va monta turbine eoliene în Stănişeşti şi în Plopana, pe dealurile Şoimului şi Tagata.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite