Şahul intră în programa şcolară. Cadrele didactice vor face un  nou curs de formare pentru „sportul minţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacău organizează programul de formare continuă „Şahul în şcoală - program naţional opţional” (25 ore), destinat personalului didactic din învăţământul preuniversitar, avizat de Ministerul Educaţiei Naţionale. În urmă cu un an, marea maestră internaţională Elisabeta Polihroniade a făcut primele demersuri pentru ca şah-ul să devină disciplină studiată în şcoală.

Primele ore ale noului program de formare destinat cadrelor didactice au avut loc vineri, 10 octombrie, de ora 14.00, la Colegiul Tehnic ”Dumitru Mangeron” Bacău. Formatori au fost Vlad Ungureanu, Federaţia Română de Şah şi de profesorul Silviu Ifrim, candidat maestru, coeficient E.L.O. 2131, Federaţia Română de Şah. Întreg cursul este este coordonat de profesorul Gheorghe Raţă, inspector şcolar, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău. Cursul de la CCD Bacău vine după ce Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a aprobat disciplina opţională „Educaţie prin şah", anul I şi anul al II-lea de studiu.

Ele intră în curriculum la decizia şcolii, deocamdată, doar pentru învăţământul primar şi vor putea fi aplicate, începând cu anul şcolar 2014-2015.Elevii vor avea ocazia să se familiarizeze cu tabla de şah, cu regulile de joc şi să decodifice semnificaţia semnelor convenţionale utilizate în partida de şah.  

Exerciţiile de interpretare, observaţia, simularea unor situaţii de joc, calculul unor variante de joc, sunt etape pe care aceştia le vor parcurge în cei doi ani de studiu. Programele au fost realizate în urma consultărilor cu specialiştii din cadrul Federaţiei Române de Şah. ”Şahul este unul dintre cele mai populare sporturi ale minţii, practicat de milioane de oameni din întreaga lume. El poate fi jucat indiferent de vârstă sau de capacitatea de învăţare, oferind şansa de a cunoaşte şi de a lega prietenii cu oameni de toate vârstele. Organizarea acestui nou curs, nu se aseamănă cu nici o altă activitate, deoarece formatorii trebuie să fie intercativi în permanenţă. Deoarece este un proiect nou, în calitate de furnizori ai acestuia, suntem preocupaţi de buna lui desfăşurare şi, mai ales, de impactul pe care acesta îl va crea în sistem. În urma parcurgerii acestui program, colegii care îl vor urma, vor putea alcătui programe şcolare opţionale, care, în acest an şcolar, pot fi aplicate doar pentru învăţământul primar. Ministerul Educaţiei intenţionează să extindă acest curriculum opţional şi pentru învăţământul gimnazial şi liceal”, ne-a declarat profesorul  Gabriel Stan, directorul CCD Bacău.

Pentru a evalua şi consolida cunoştinţele transmise, pot fi utilizate diferite metode: analiza poziţiilor, comentariile de partide, soluţionarea de exerciţii, parcurgerea testelor, diversificarea situaţiilor de joc practic etc. Pregătirea şahistă este o succesiune de mici paşi, uneori chiar în cerc concentric, fiind astfel esenţial să se efectueze, din când în când, operaţiuni de evaluare-control.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite