Proiectant pentru Autostrada 13, segmentul Bacău-Brașov. Va finaliza studiul de fezabilitate
0Finalizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada A13, care va lega Moldova de centrul țării, va fi realizată de Consitrans. Proiectantul are la dispoziție 2 ani pentru finalizarea documentațiilor, care vor sta la baza construirii autostrăzii.

Acesta a fost desemnat câștigător de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) la finalul lunii aprilie 2024 și până în prezent, când a expirat termenul, nu au fost depuse contestații.
Contractul este în valoare de 81,2 milioane de lei, iar proiectantul are la dispoziție 2 ani pentru finalizarea documentațiilor, care vor sta la baza construirii autostrăzii.
Până miercuri, 15 mai 2024, după trecerea termenului legal de 10 zile, calculat de la data de 1 mai, în SEAP și pe portalul Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) nu au fost înregistrate contestații, conform verificărilor Economedia.
Pe 30 aprilie 2024, Cristian Pistol, directorul CNAIR, anunța câștigătorul licitației.
„Am desemnat câștigătorul pentru contractul necesar finalizării Studiului de Fezabilitate al Autostrăzii Brașov-Bacău! După semnarea contractului, CONSITRANS SRL va avea la dispoziție 81,2 milioane de lei (fără TVA) și maximum 24 de luni pentru completarea acestui Studiu de Fezabilitate. Autostrada Brașov – Bacău va avea o lungime estimată de 164 km și va asigura o nouă legătură între Moldova și Transilvania”, a precizat Pistol.
Licitația pentru proiectul tehnic și studiul de fezabilitate al Autostrăzii Bacău-Brașov au fost câștigate inițial, în luna martie 2020, de asocierea Search Corporation SRL – Primacons Group SRL pentru suma de doar 20 de milioane de lei, cu aproape 10 milioane de lei mai puțin decât estimase CNAIR.
După doi ani, în care Search Corporation nu a realizat nici măcar studiile în teren, societatea de proiectare, care a constatat că suma pentru care licitase este prea mică, a reziliat contractul. Au fost organizate apoi alte două licitații, care au eșuat din diferite motive.
Autostrada A13, care va face legătura între județul Sibiu (Boița) și județul Bacău până la un nod rutier în apropiere de comuna Răcăciuni, unde se va intersecta cu Autostrada Moldovei- A7, are o lungime de aproximativ 281 de kilometri. Segmentul de autostradă între Brașov și Onești va fi, în mare parte, aproape paralel cu DN11 Brașov –Bacău.
Pentru tronsoanele Sibiu–Făgăraș și Făgăraș-Brașov, proiectarea se apropie de final. Costurile pentru realizarea autostrăzii depășesc 3,48 de miliarde de euro, iar banii vor fi asigurați, în mare parte, din fonduri nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.